Europas glemte krig spøger igen: Spændingerne vokser på det krigsplagede Balkan

Kontrovers om nummerplader og mindretalsrettigheder har ført til vejblokader og skyderier på grænsen mellem Serbien og Kosovo. Den ulmende konflikt trækker tråde til Ukraine-krigen

Amerikanske Nato-tropper patruljerer grænsen mellem Kosovo og Serbien, hvor uroen er taget til den seneste tid.
Amerikanske Nato-tropper patruljerer grænsen mellem Kosovo og Serbien, hvor uroen er taget til den seneste tid. Foto: Armend Nimani/AFP/Ritzau Scanpix.

En umiddelbart banal uenighed om nummerplader og identitetspapirer skaber frygt for en militær konflikt på det tidligere så krigshærgede Balkan. Den anspændte situation skyldes, at Kosovo nu stiller krav om, at det serbiske mindretal – omkring 50.000 mennesker i den nordlige del af landet – skal have lokale nummerplader og identitetspapirer. Kosovo-albanere i Serbien har længe været underlagt lignende regler, og for at køre gennem Serbien på vej mod Vesteuropa er biler fra Kosovo nødt til at købe og påklistre midlertidige serbiske nummerplader.

I den forløbne uge har nummerpladekravet udløst vejblokader, skudepisoder og brandattentater ved grænsen. Kosovo har sendt specialenheder fra politiet til området, som Serbien patruljerer med jagerfly og kampvogne på sin side af grænsen. Den ulmende konflikt betragtes af mange som en spejling af krigen i Ukraine. Rusland har straks stillet sig på serbernes side, mens Kosovo regner med at kunne få vestlig støtte, som da Nato-styrker i foråret 1999 bombede serbiske Beograd.