Prøv avisen

Europas ure er kommet seks minutter bagud

Tiden i visse digitale ure, blandt andet i et vækkeur som dette, styres af frekvensen i elnettet. Foto: Scanpix/Mads Jensen/arkiv

En politisk strid mellem Serbien og Kosovo har skabt forstyrrelser på elnettet i 25 forskellige lande i Europa. Derfor har mange ure siden januar tabt tid.

Mange europæere er lovligt undskyldt, hvis de er kommet for sent i skole eller på arbejde de seneste uger.

Ikke bare har det vinterlige vejr gjort det til en strabadserende oplevelse at nå frem i tide. En forstyrrelse på det europæiske elnet har også gjort, at mange digitale ure er kommet bagud i tid.

Det betyder, at ure på tværs af kontinentet - herunder i det vestlige Danmark - i øjeblikket er omkring seks minutter bagefter.

Det er Entso-E, der repræsenterer selskaberne bag den europæiske eltransmission, som oplyser om forstyrrelserne på nettet.

Ifølge organisationen skal årsagen til problemet findes i Serbien og Kosovo. På det seneste har Kosovo nemlig brugt mere strøm, end det producerer.

Normalt vil nabolandet Serbien sørge for at skabe balance i regnskabet, men det er ikke sket siden midten af januar. Det er angiveligt en del af en større politisk strid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det fælleseuropæiske net er afhængigt af, at der er balance i systemet i samtlige lande. På grund af striden mellem Serbien og Kosovo har nettet mistet energi svarende til 113 gigawatt-timer, og frekvensen i systemet har ligget under det normale.

Når frekvensen ligger for lavt eller for højt, påvirker det visse digitale ure. Typisk vil det være ure i mikroovne, ovne og vækkeure, der får deres input fra elnettet og ikke af indbygget kvarts eller telenetværk. Mobiltelefoner og computere vil ikke være påvirket.

Entso-E skriver, at der "aldrig før" har været så store afvigelser på det fælles elnet, som der har været de seneste måneder.

Ifølge Entso-E ser det dog ud til, at Kosovo de seneste dage har taget initiativer, der gør, at landet ikke længere suger strøm ud af det europæiske net.

- Men det vil tage noget tid, før systemet igen fungerer normalt, lyder det fra talsperson Susanne Nies, som Reuters har talt med.

Ure, der er ramt af problemet, vil automatisk indhente den tabte tid - formentlig inden for et par uger, skriver BBC.

Susanne Nies understreger, at der er risiko for fortsatte forstyrrelser, hvis ikke der findes en varig politisk løsning mellem Serbien og Kosovo.

Striden handler ifølge Reuters primært om lovregulering og driften af elnettet mellem Serbien og Kosovo. Men parterne har helt overordnet svært ved at nå til enighed, fordi serberne ikke anerkender Kosovo som en selvstændig stat.

Kosovo erklærede selvstændighed i 2008. Begge lande ønsker at blive medlem af EU, men unionen kræver, at de to naboer normaliserer deres forhold, før medlemskab kan blive aktuelt.

/ritzau/