EU's bolværk mod afrikansk indvandring polstres

EU samarbejder i stadig større grad med afrikanske lande om at forhindre illegale subsahariske migranter i at komme til Europa. Det giver nye udfordringer

Marokko er sammen med Tunesien et af de nordafrikanske lande, der har indgået et officielt samarbejde med EU om at mindske den illegale migration til Europa. Samarbejdet begyndte i 2013, og siden har Marokko modtaget et uspecificeret antal millioner euro i støtte fra EU.
Marokko er sammen med Tunesien et af de nordafrikanske lande, der har indgået et officielt samarbejde med EU om at mindske den illegale migration til Europa. Samarbejdet begyndte i 2013, og siden har Marokko modtaget et uspecificeret antal millioner euro i støtte fra EU. Foto: Arkivfoto.

Ved første øjekast springer de unge subsahariske sorte mænd ikke i øjnene i den marokkanske by Marrakechs bybillede.

Først ved byens store markedsplads, turistmagneten Djeema el-Fna, gør de sig bemærket.

De går i par eller alene med deres vareudbud sat til skue på en bakke eller fasthæftet på deres slidte skjorter og jakker.

For de fleste af dem er Marokko blot et midlertidigt stop på vejen mod Europa.

Marokko er sammen med Tunesien et af de nordafrikanske lande, der har indgået et officielt samarbejde med EU om at mindske den illegale migration til Europa. Samarbejdet begyndte i 2013, og siden har Marokko modtaget et uspecificeret antal millioner euro i støtte fra EU.

Men samarbejdet med EU har heller ikke været nogen nem øvelse for Marokko, vurderer Katharina Natter, der er migrationsforsker ved Amsterdams universitet med speciale i politiske relationer mellem Nordafrika og Europa.

”Marokkos politik for illegale migranter har været karakteriseret af dobbelthed de seneste år. På den ene side har myndighederne forsøgt at ensrette behandlingen af migranterne og er begyndt at udarbejde en integrationspolitik, der tager højde for migranternes rettigheder,” siger hun.

På den anden side har der regelmæssigt fundet voldelige stormløb sted på ulovlige migrantsamfund i Marokko.

”Denne modsatrettethed kan til dels forklares med, at subsaharisk migration er et afgørende punkt for Marokkos diplomatiske og økonomiske relationer så vel med Europa som med afrikanske nabolande,” siger hun.

Men nu tyder noget på, at Marokko er i færd med at finde sig til rette med sin nye rolle som EU's vagthund. For to år siden bekendtgjorde landets konge, Mohammed VI, således for første gang en ny, mere åben immigrationspolitik og tillod med ét slag naturaliseringen af knap 20.000 illegale migranter i landet.

Dog er der plads til yderligere forbedringer, mener Brahim Elansari, forskningsassistent ved menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

”De marokkanske myndigheder er holdt op med at køre migranterne over grænsen til Algeriet, men de genner dem stadig sammen og kører dem til byer langt væk fra de spanske enklaver (Ceuta og Melilla, der ligger på nordafrikansk jord, red.). Både EU og Marokko er i højere grad nødt til at sikre, at migranternes rettigheder bliver respekteret,” siger han.