Prøv avisen
Interview

Eutanasi-læge: Jeg føler, at jeg dræber et menneske

Hvert år hjælper Marianne Dees omkring fem mennesker med at dø. Men hun ønsker ikke selv at dø på den måde: ”Jeg tror, at folk i den vestlige verden har glemt, hvordan man dør,” siger hun. – Foto: Jeroen Ramakers

Marianne Dees lukker af for sine følelser, når hun giver aktiv dødshjælp, og hun vil ikke selv dø på den måde. Alligevel kæmper hun for, at også psykisk syge og livstrætte ældre skal have lov at dø med hjælp fra lægen i Holland. Hvorfor?

Læge Marianne Dees var 31 år og ved at uddanne sig til speciallæge i almen medicin, da hun første gang mødte en patient, som bad om aktiv dødshjælp. Det var i 1990 og mange år før, at Holland fik en lov, der i dag gør dødshjælp til en straffri handling under visse betingelser. Patienten var kun 20 år, men uhelbredeligt syg af testikelkræft.

Det var ikke Marianne Dees selv, som blev spurgt, men den praktiserende læge, hun var ansat hos. Lægen havde bragt drengen til verden i sin tid. Nu lå han i en hospitalsseng i sit soveværelse og var lam af kræften, der havde spredt sig til rygraden og alle andre steder i hans krop.