Færre indiske piger overlever

Antallet af indiske piger, der fødes og overlever, er rekordlavt sammenlignet med drenge, siger organisation

Selvom Indien har gjort mange fremskridt i de 60 år, der er gået, siden landets uafhængighed, er der et område, hvor det står uhjælpeligt i stampe: Den brutale måde, familierne favoriserer drengebørn frem for pigebørn. Pigefostre aborteres, og nyfødte piger slås ihjel i et skræmmede omfang. –
Selvom Indien har gjort mange fremskridt i de 60 år, der er gået, siden landets uafhængighed, er der et område, hvor det står uhjælpeligt i stampe: Den brutale måde, familierne favoriserer drengebørn frem for pigebørn. Pigefostre aborteres, og nyfødte piger slås ihjel i et skræmmede omfang. –. Foto: .

Et stigende antal pigefostre bliver aborteret, og flere nyfødte piger bliver bevidst overladt til at dø. 

Det betyder, at antallet af piger sammenlignet med antallet af drenge bliver stadigt lavere, advarer den internationale organisation ActionAid, der arbejder for at bekæmpe fattigdom på verdensplan.

300 piger til 1000 drenge
Ifølge en rapport fra organisationen er der kun 300 piger til hver 1000 drenge blandt højkaste-familier i provinsen Punjab, skriver BBC

Under normale omstændigheder skulle der være 950 piger for hver 1000 drenge, siger organisationen.

Velstående vælger piger fra
I fire af de fem provinser, der indgår i rapporten, er antallet af piger i forhold til antallet af drenge mindsket siden 2001. Og ifølge rapporten sker den mest markante nedgang i antallet af piger i relativt velstående byområder.

Indiske kvinder forventes at føde sønner, fordi piger ofte regnes som en byrde for familien. Derfor får mange gravide foretaget ultralydsscanninger, hvor det kan fastslås, om de venter en dreng eller en pige. Hvis det er en pige, er der høj risiko for, at familien vælger en abort, selvom en lov siden 1994 har forbudt aborter på baggrund af køn.

Dyster fremtid
- Det virkelig uhyggelige ved situationen er, at for kvinder er det en rationel beslutning at undgå at få døtre. Men for samfundet som et hele skaber det en desperat situation, siger Laura Turquet, der er kvinderetspolitiker hos ActionAid.

- På langt sigt må de kulturelle forestillinger ændres. Indien er nødt til at fokusere på økonomiske og sociale barrierer, blandt andet ejendomsret, brudepris og kønsroller, som fordømmer piger, før de endnu er født. Hvis vi ikke handler nu, ser fremtiden dyster ud, siger hun.

Ifølge det britiske lægemagasin The Lancet er 10 millioner pigefostre blevet aborteret i Indien i de seneste 20 år.