Prøv avisen

Færre piger udsættes for omskæring

Færre kvinder bliver omskåret. I Afrika og Mellemøsten er 36 procent af de 15-19-årige blevet omskåret. Til sammenligning har 53 procent af kvinder i alderen 45-49 år været udsat for den smertefulde praksis, viser tal fra FN. (Arkivfoto: Banner mod omskæring af piger. Det er et Danida-projekt.) Foto: Jørgen Schytte Denmark

Omskæring af piger er generelt mindre udbredt i dag end tidligere, viser nye tal fra FN

Færre piger og kvinder bliver udsat for omskæring i verden, viser nye tal fra FN.

Det er en klar tendens, at de yngre generationer i dag bliver mindre udsat for den livstruende praksis.

I Afrika og Mellemøsten, hvor omskæring af piger er særligt udbredt, er 36 procent af de 15-19-årige blevet omskåret, viser FN's undersøgelse.

LÆS OGSÅ: "Omskæring er et tegn på, hvem vi er"

Til sammenligning har 53 procent af kvinder i alderen 45-49 år været udsat for den smertefulde praksis.

I Kenya er sandsynligheden for, at en kvinde i slutningen af 40'erne er blevet omskåret, tre gange så høj som for piger i alderen 15-19 år.

- Disse fremskridt viser, at det er muligt at gøre en ende på pigeomskæring, siger eksekutivdirektør i FN's børnefond (Unicef) Anthony Lake.

- Pigeomskæring er ikke kun dybt forkert. Vi kan og skal stoppe det for at hjælpe millioner af piger og kvinder til at kunne leve sundere liv, understreger han.

Onsdag er international dag mod pigeomskæring, og trods den positive fremgang opfordrer FN til en fortsat øget indsats mod omskæring, der stadig udføres på millioner af piger verden over.

Ifølge den nye undersøgelse er mindst 120 millioner piger og kvinder blevet omskåret i 29 lande i Afrika og Mellemøsten.

FN vurderer således, at helt op mod 30 millioner piger under 15 år stadig risikerer at blive omskåret.

Siden 2008, hvor FN startede sit program mod omskæring, har næsten 10.000 lokalsamfund i 15 lande, svarende til omkring otte millioner mennesker, afsværget traditionen.

Ifølge FN har 1775 landsbysamfund i Afrika i det seneste år offentligt erklæret deres støtte til at afskaffe pigeomskæring.

Også i lande med en høj forekomst af den ældgamle praksis ser man nu, at holdningen til pigeomskæring er ved at ændre sig.

I Egypten har 90 procent af den kvindelige befolkning tidligere været omskåret. Men i dag mener et stigende antal af de egyptiske piger og kvinder, at omskæring skal afskaffes.

I december 2012 vedtog FN's Generalforsamling enstemmigt en resolution, der opfordrer medlemsstaterne til at styrke indsatsen for helt at udrydde omskæring af piger.