Få overblikket: Her er mundbind og coronapas tilbage i Europa

Smittetallene er steget markant i Europa, og det får ikke kun Danmark, men også flere andre EU-lande til at stramme restriktionerne igen

Tyskerne har aldrig for alvor smidt mundbindet, men nu strammes restriktionerne igen som her i delstaten Sachsen, hvor coronatest ikke længere er nok til at få adgang til eksempelvis restauranter. Den nye såkaldte 2G-regel, hvor kun vaccination eller immunitet som følge af tidligere smitte gælder, har ført til lange køer ved vaccinationscentret på Technische Universität Dresden.
Tyskerne har aldrig for alvor smidt mundbindet, men nu strammes restriktionerne igen som her i delstaten Sachsen, hvor coronatest ikke længere er nok til at få adgang til eksempelvis restauranter. Den nye såkaldte 2G-regel, hvor kun vaccination eller immunitet som følge af tidligere smitte gælder, har ført til lange køer ved vaccinationscentret på Technische Universität Dresden. Foto: Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix.

Står det til regeringen, skal danskerne igen finde coronapasset frem, hvis de ønsker at besøge restauranter og natklubber, eller hvis de skal en tur på fodboldstadion. På et pressemøde mandag aften talte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at Danmark står over for en tredje bølge af covid-19, mens andre europæiske lande er på vej ind i en fjerde, nu da smittetallet flere steder har nået sit højeste siden pandemiens begyndelse i marts 2020. Derfor har flere af Danmarks naboer allerede indført restriktioner for at mindske smitten.

Østrig

I Østrig er der ”Schnitzelpanik”. Et begreb, som bruges til at beskrive frygten for, at det uden et vaccinestik ikke længere vil være muligt at nyde den populære spise på restauranter.

”Det er vores ansvar at beskytte befolkningen,” lød det fra den nye østrigske kansler Alexander Schallenberg på et pressemøde i fredags.

Landet har nu nået det højeste smittetal siden november sidste år, og derfor varslede kansleren nye restriktioner, som trådte i kraft i mandags. Det betyder, at østrigske borgere er nødt til at medbringe et bevis for, at de enten har været smittet eller er vaccineret imod covid-19, hvis de vil til frisøren, på restaurant eller deltage i et arrangement med flere end 25 mennesker.

Kun 63 procent af den østrigske befolkning er fuldt vaccineret, og det gør Østrig til et af de lande i det vestlige Europa med mindst vaccinetilslutning. Ligesom statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften opfordrede uvaccinerede danskere til at få et stik, var kanslerens appel til østrigerne at blive vaccineret. I Danmark er det tilsvarende tal dog oppe på 76 procent.

Rumænien

Langt værre ser det ud i Rumænien, hvor knap 28 procent af befolkningen er fuldt vaccineret. Og det afspejler sig i smitte- og dødstallene. De seneste uger er cirka 500 døde hver dag som følge af corona, hvilket har gjort landet til et af de hårdest ramte i EU i denne smittebølge.

Smittetallene har sat det rumænske sundhedsvæsen under et enormt pres, og derfor indførte myndighederne sidst i oktober stramme restriktioner i et forsøg på at mindske belastningen på hospitalerne. Den 8. oktober blev 13.854 testet positive for corona, mens tallet en måned senere var på 4255.

Restriktionerne betyder blandt andet, at mundbind er påkrævet i offentligheden, der er udgangsforbud efter klokken 22, og et vaccinationspas er nødvendigt, hvis man eksempelvis vil i træningscenter eller i biografen.

I det østeuropæiske land vækker den lave vaccinetilslutning bekymring blandt læger. De mener, at den i høj grad skyldes misinformation fra vaccinemodstandere. Blandt andet er der indledt en efterforskning imod en rumænsk ortodoks biskop, som aktivt skulle have modarbejdet vaccinetilslutningen.

”Skynd jer ikke at blive vaccineret,” skulle biskoppen have sagt til sin menighed ifølge The New York Times.

Bulgarien

Den laveste vaccinetilslutning finder man dog i nabolandet Bulgarien, hvor smittetallene er eksploderet i de seneste uger. Her har blot 16 procent af befolkningen fået to stik med coronavaccinen. I mandags blev der registreret 5286 nye smittede, og i løbet af den seneste uge har det gennemsnitlige daglige dødstal som følge af corona været 157.

De høje smittetal har ført til, at der allerede i oktober blev indført restriktioner, som gør, at borgere skal have et bevis på, at de er vaccineret, har haft corona eller er blevet testet negative, hvis de for eksempel skal på restaurant. Også mundbind er påbudt i alle offentlige bygninger.

Coronavirussen er især blusset op i hovedstaden Sofia, hvor elever på skoler og studerende på universiteter er blevet sendt hjem i et forsøg på at forhindre, at smitten spreder sig yderligere blandt unge.

Tyskland

Den fjerde coronabølge er også begyndt at skylle ind over Tyskland. De seneste uger er smittetallene blot steget, og mandag nåede incidenstallet – altså antal smittede pr. 100.000 indbyggere om ugen – på 201,1 for første gang op over 200 under pandemien. I går var tallet steget til 214.

Det østlige Tyskland er hårdest ramt. Smittetallene her har fået delstaten Sachsen til at indføre den såkaldte 2G-regel, som betyder, at det ikke er muligt for borgere at besøge eksempelvis barer og restauranter, medmindre de har opnået immunitet efter at have været smittet (g’et står her for genesen ), eller hvis de er fuldt vaccinerede (geimpft) . Desuden er det påbudt at bruge mundbind i skoler, og hvis man rejser med offentlig transport.

De samme regler gælder i den sydlige delstat Bayern, som sammen med Berlin har de højeste smittetal. Også i hovedstaden bliver 2G-reglen nu indført fra weekenden, hvor man hidtil som de fleste andre steder har haft 3G-reglen, som også indbefatter tests, på tysk getestet .

Reglerne om mundbind og test- og vaccinekrav i restauranter er op til de enkelte delstater, men de tre partier SPD, De Grønne og FDP, som forsøger at danne en ny regeringskoalition, ønsker nu blandt andet at genindføre gratis tests i hele landet.

Portugal

Portugal var hårdt ramt af corona i vinter med over 200 daglige dødsfald. Men landet synes at have vristet sig fri af krisen og er nu det land i Europa med den største andel af fuldt vaccinerede.

I øjeblikket er omtrent 87 procent af befolkningen fuldt vaccineret, og kombinationen af lave smittetal og høje vaccinationstal fik den portugisiske regering til at lette på restriktionerne i slutningen af september. Det betød blandt andet, at barer og natklubber blev genåbnet den 1. oktober, og at det ikke længere var nødvendigt at fremvise et coronapas på restauranter.

Men selvom vaccinationstallene er de højeste i Europa – og også i top globalt set – er det endnu påkrævet at bruge mundbind i offentlig transport. For med et incidenstal tæt på de 69 har Portugal stadig langt flere nye smittede end nabolandet Spanien, som har det laveste i EU med omkring 45.

Holland

I Holland varslede regeringen nye restriktioner for godt en uge siden. På grund af et øget pres på sundhedsvæsenet og en bekymring for, at hospitaler ikke længere ville kunne varetage andre opgaver, er det nu et krav at bruge mundbind i blandt andet supermarkeder, butikker og offentlig transport.

Det skete, efter at antallet af indlæggelser med corona var steget med 31 procent på en uge, ifølge det nationale sundhedsinstitut.

Fra den hollandske premierminister, Mark Rutte, lød der desuden en opfordring til borgerne om at arbejde hjemmefra og undgå offentlig transport i myldretiden. Hollandske elever skal også igen bære mundbind, når de går fra klasse til klasse i skolen.