Facebook går fra åbenhed til lukkethed

Facebook vil sætte mere fokus på muligheden for lukket, krypteret kommunikation, meddeler stifter Mark Zuckerberg. Eksperter er skeptiske over udmeldingen.

Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, vil sikre brugernes private indhold på Facebook bedre ved blandt andet at øge fokus på krypteret kommunikation.
Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, vil sikre brugernes private indhold på Facebook bedre ved blandt andet at øge fokus på krypteret kommunikation. Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix

I 15 år har Mark Zuckerberg og Facebook opfordret os til at dele vores liv med hele verden på det sociale medie.

Men nu vil de skabe et socialt netværk med mere fokus på retten til privatliv.

- Når jeg tænker på internettets fremtid, tror jeg, at privatlivsfokuserede kommunikationsplatforme vil blive endnu vigtigere end de åbne platforme, som vi har i dag, skrev Facebooks stifter og topchef, Mark Zuckerberg, onsdag i et blogindlæg.

- Det, som vi ser, at Zuckerberg går ud og gør nu, er en kovending i forhold til det, som han har prædiket de sidste femten år, siger den digitale rådgiver Astrid Haug.

Artiklen fortsætter under annoncen

Af blogindlægget fremgår det, at Zuckerberg vil samle Messenger, WhatsApp, Instagram og Facebook. Og samtidig sikre brugernes private indhold bedre.

Astrid Haug peger på, at det vil blive lettere for brugerne at interagere med venner på tværs af forskellige sociale medier, hvis de bliver samlet, og det derved ikke bliver nødvendigt at logge på forskellige apps.

- Til gengæld vil man have mindre overblik over, hvor ens data ender henne, og hvad Facebook gør med den, vurderer hun.

Zuckerbergs blogindlæg kommer, efter at Facebook har været ramt af en række af skandaler, hvor data er blevet samlet og delt uden brugernes viden og samtykke.

I 2018 kom det frem, at analysevirksomheden Cambridge Analytica havde udnyttet et hul i Facebooks sikkerhed til at høste data fra op til 87 millioner brugere uden samtykke.

Sagen førte til, at Mark Zuckerberg blev afhørt i det amerikanske senat.

I onsdagens blogindlæg skrev Zuckerberg, at Facebook i fremtiden vil sikre brugernes private indhold bedre ved blandt andet at øge fokus på muligheden for lukket, krypteret kommunikation.

- Jeg forstår, at mange mennesker ikke tror, at Facebook kan eller vil skabe en privatlivsfokuseret platform, fordi vi ikke har et godt ry for at beskytte privatlivets fred og historisk har fokuseret på værktøjer til åben deling, lød det fra Zuckerberg.

Blogindlægget er af flere digitale eksperter blevet mødt med skepsis. Det gælder også den digitale rådgiver Astrid Haug.

- For mig at se, så skygger det her privacy-budskab over, at han vil samle de tre tjenester, siger Haug.

- Vi mangler svar på, hvad sammenkøringen af de tre produkter dækker over, og hvilke rettigheder man som bruger har i forhold til at få indblik i, hvad Facebook gør med dine data samt muligheden for at få fjernet dem, fortsætter hun.

Hvordan Zuckerberg vil samle de tre apps, og hvordan den konkrete brugeroplevelse vil være, fremgår ikke af blogindlægget.

/ritzau/