Britiske fængsels-imamer uddeler ekstremistiske skrifter

Rapport afslører britiske imamers rekrutteringsforsøg i fængsler

Der er blevet fundet materiale med kvindeundertrykkende og homofobisk indhold, hadefulde skrifter, som opfordrer til drab på frafaldne muslimer, samt tekster, som prædiker foragt for basale britiske værdier i britiske fængsler.
Der er blevet fundet materiale med kvindeundertrykkende og homofobisk indhold, hadefulde skrifter, som opfordrer til drab på frafaldne muslimer, samt tekster, som prædiker foragt for basale britiske værdier i britiske fængsler. .

Britiske myndigheder er blevet bekræftet i deres mistanke om, at imamer tilknyttet britiske fængsler jævnligt uddeler ekstremistisk materiale til muslimske indsatte. Det fremgår af en undersøgelse fra det britiske justitsministerium.

Der er også beviser på, at indsatte samler penge ind, som går til organisationer, der er under mistanke for at have forbindelser til islamistiske organisationer, som blandt andet støtter angreb på Israel.

Undersøgelsen om ekstremisme i de britiske fængsler blev bestilt sidste efterår af den konservative justitsminister, Michael Gove.

Konklusionerne er blevet lækket til avisen The Times, som skriver, at der er fundet ekstremistiske brochurer og cd’er i over 10 fængsler i november, hvor undersøgelsen blev foretaget.

Samtidig blev der fundet materiale med kvindeundertrykkende og homofobisk indhold, hadefulde skrifter, som opfordrer til drab på frafaldne muslimer, samt tekster, som prædiker foragt for basale britiske værdier.

Materialet, hvoraf en del var produceret i Saudi-Arabien, var typisk frit tilgængeligt for indsatte på imamens kontor.

En talsmand for det britiske justitsministerium bekræfter over for Kristeligt Dagblad, at rapporten eksisterer, men vil ikke kommentere den, før den er offentliggjort, ”når tiden er til det”.

Afsløringen kommer, efter at det i sidste måned kom frem, at 140 ud af 200 fuldtidsimamer i de britiske fængsler er sunni-muslimer, der har dyrket koranstudier med en fundamentalistisk fortolkning af islam. De er en del af Deobandi-sekten, som blev stiftet for 150 år siden i det sydøstlige Asien, hvor den kæmpede imod det britiske kolonistyre.

I forvejen er muslimer stærkt overrepræsenterede i fængslerne. Ved begyndelsen af året var der 12.328 muslimer blandt de indsatte i fængslerne i England og Wales. Det svarer til 14,5 procent af alle indsatte, til trods for at muslimer kun udgør 4,5 procent af befolkningen.

Ifølge avisen Daily Mail er der i nogle fængsler et stort pres på de indsatte for at konvertere til islam, og mest ekstrem er en fløj i fængslet Whitemoor nær Cambridge, hvor halvdelen af de indsatte erklærer sig som muslimer. Det britiske fængselsforbund har i avisen advaret om, at nogle muslimer går efter fængselsstraffe og tillidsposter i fængsler for målrettet at rekruttere folk.

Kriminalforsorgen i Danmark kan ikke genkende billedet fra de britiske fængsler. De danske fængsler har omkring en håndfuld imamer tilknyttet.

”Der er en særlig ansættelsesprocedure, og de bliver tjekket for at sikre, at de er moderate i deres fortolkning af islam. Det er noget, vi har stort fokus på, og jeg kender ikke til eksempler, hvor der er prædiket noget, som er ekstremistisk,” siger sikkerhedschef Lars Rau Brysting.

Han forklarer, at selvom dele af fredagsbønnen er på arabisk, så er der løbende samtaler for at sikre fælles fodslag om de budskaber, der bliver prædiket.