Prøv avisen

Fake news? Tysk efterretningschef sår tvivl om hetz mod udlændinge

Den stærkt omtalte hetz i Chemnitz mod tilfældige mennesker, som lignede udlændinge, har formentlig aldrig fundet sted, mener chefen for den tyske indlandsefterretningstjeneste Verfassungsschutz, Hans-Georg Maassen. Foto: Markus Schreiber/Ritzau Scanpix

Beretninger om højreekstrem vold i Chemnitz er ikke pålidelige, mener efterretningschef. Politikere vil fyre ham

Beretninger om højreekstremistisk vold i den østtyske by Chemnitz for to uger siden har tiltrukket sig opmærksomhed fra alverdens medier og fik i mandags over 65.000 mennesker til at tage til byen for at protestere mod fremmedhad. Men den stærkt omtalte hetz mod tilfældige mennesker, som lignede udlændinge, har formentlig aldrig fundet sted.

Det mener chefen for den tyske indlandsefterretningstjeneste Verfassungsschutz, Hans-Georg Maassen, som dermed smider lidt af en bombe midt i den ophedede debat om urolighederne i Chemnitz. To asylansøgere er anholdt, mistænkt for at have stukket en tysk mand ned, som dagen derpå døde af sine kvæstelser, hvilket hurtigt udløste protester i byen fra højreekstremistiske grupper.

”Jeg deler skepsissen over for medieberetningerne om højreekstremistisk hetz i Chemnitz,” siger han til Tysklands største avis Bild.

Efterretningstjenesten har ”ingen pålidelig information om, at sådan en hetz skulle have fundet sted” siger Hans-Georg Maassen og kommenterer også en video, der angiveligt viser tilfældige mennesker blive jagtet, fordi de ligner udlændinge.

”Der er ikke noget belæg for, at den på internettet cirkulerende video er autentisk,” siger han.

”Ifølge min forsigtige vurdering er der god grund til at tro, at der er tale om bevidst misinformation.”

Efterretningschefens kommentarer har vakt bestyrtelse i det politiske Berlin.

”Jeg mener ikke længere, han kan forblive i embedet,” siger næstformand for det socialdemokratiske regeringsparti SPD Ralf Stegner ifølge Süddeutsche Zeitung og tilføjer, at det er Maassens opgave at beskytte den tyske grundlov, ”ikke demokratifjenderne ude til højre”.

Hans partifælle og næstformand for Forbundsdagen, Thomas Oppermann er også kritisk.

”Vi har set billederne, vi har hørt vidner. Vi så, hvordan mennesker viste Hitler-hilsen på åben gade,” siger han til radiostationen Deutschlandfunk.

Hans-Georg Maassen er allerede stærkt omdiskuteret for sin kontakt til medlemmer af det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD). I sidste måned kom det frem, at efterretningschefen havde holdt møde med AfD’s medformand Alexander Gauland, som ikke harmonerede med ”almindelig praksis”, og ifølge en ny bog mødtes Maassen for tre år siden med AfD’s daværende partiformand Frauke Petry og gav hende råd om, hvordan partiet kunne slippe for at blive overvåget af efterretningstjenesten. Kontakten har fået tyske medier til at spekulere i, hvor tætte hans bånd er til det højrenationale parti.

Med sine aktuelle ”upræcise udtalelser” giver han indtryk af at ville underspille begivenhederne i Chemnitz og fjerne fokus fra problemet med højreekstremisme, mener formand for miljøpartiet De Grønnes parlamentariske gruppe Anton Hofreiter.

”Det er et slag i ansigtet på alle dem, der blev angrebet,” siger han og henviser til ”over 100 indberetninger om kriminelle handlinger” i Chemnitz.

Også Venstrepartiets formand, Katja Kipping, beskylder Maassen for at misbruge ”sit embedes autoritet” til at give frikort til Hitler-hyldest og dødstrusler.

Men indenrigsminister Horst Seehofer fra det bayerske konservative CSU har tilsyneladende ikke i sinde at afskedige den omdiskuterede efterretningschef. En talsmand sagde i går, at ministeren ”naturligvis” stadig har tillid til efterretningschefen. Det samme har CSU’s gruppeformand i Forbundsdagen, Alexander Dobrindt.

”Det er helt sikkert en forkert kurs på den ene side at kritisere chefen og på den anden side fuldstændigt ukritisk at betragte enhver video fra internettet som troværdig,” siger han ifølge Süddeutsche Zeitung.

Urolighederne i Chemnitz har genantændt den tyske asyldebat. Indenrigsminister Horst Seehofer sagde i torsdags til avisen Rheinische Post, at ”migrationsspørgsmålet er alle problemers moder” – en slet skjult henvisning til forbundskansler Angela Merkel, som i årevis har haft øgenavnet ”Mutti”.