Prøv avisen

Fakta om USA's gæld og besparelser

Det nationale gælds-ur tikker i går på Sixth Avenue i New York. Foto: Stan Honda

Præsident Barack Obama og Kongressen er enige om at hæve gældsloftet på 14.300 milliarder dollar, der er lig USA's samlede gæld

* Kongressens to kamre har vedtaget at hæve gældsloftet med mindst 2100 milliarder dollar. Der er samtidig aftalt besparelser, som skal gennemføres af to omgange.

* Den første besparelse er på 917 milliarder dollar over 10 år. Den næste er på 1500 milliarder dollar.

* Med Kongressens vedtagelse og præsidentens underskrift iværksættes den første sparerunde. Der nedsættes en tværpolitisk gruppe, som skal udmønte de resterende 1500 milliarder dollar. Dens arbejde skal være færdigt og vedtaget af Kongressen inden jul.

* Kan de ikke blive enige, iværksættes der automatiske besparelser på budgettet. Det vil blandt andet betyde store besparelser på forsvaret.

* Planen indeholder ikke skattestigninger for de rigeste amerikanere eller initiativer til at lukke skattehuller, som især olie- og energiselskaber benytter sig af.

* Der er vrede i dele af Obamas Demokratiske Parti, fordi planen kun indeholder nedskæringer, der uvægerligt vil ramme ældre, fattige og syge. De mener, USA's rigeste slipper for let.