Prøv avisen

FAKTA: Storbritannien og Det Forenede Kongerige

Storbritannien er geografisk en betegnelse for øen, som omfatter Wales, England og Skotland. Politisk i daglig tale kan Storbritannien også bruges til at betegne Det Forende Kongerige Storbritannien og Nordirland. Foto: Toby Melville/Reuters

Storbritannien kan dels være navn på øen med landene Wales, England og Skotland, dels Det Forenede Kongerige.

Storbritannien og Det Forenede Kongerige bruges ofte i flæng i forbindelse med brexit. Men dækker de to navne over det samme? Både ja og nej.

Her er en forklaring:

* Geografisk er Storbritannien navnet på den ø, der omfatter England, Wales og Skotland.

* Det Forenede Kongerige, som er en kort form af Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland, omfatter ud over de ovenstående lande - England, Wales og Skotland - også Nordirland.

* Det er hele Det Forenede Kongerige, der forlader EU, hvis kongeriget følger udfaldet af en folkeafstemning i 2016.

* Det er imidlertid fortsat uafklaret, om Nordirland kommer til at forlade EU under de samme betingelser som resten af kongeriget. Det skyldes, at man vil undgå en fysisk grænse mellem Nordirland og Irland efter årtiers uro.

* På dansk og på mange andre sprog er det imidlertid almindeligt at benytte navnet Storbritannien om hele Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.

* Også på engelsk kan man gøre det i daglig tale, men mest almindeligt er det at bruge "the UK" (United Kingdom, på dansk Det Forenede Kongerige).

* Storbritannien er i daglig tale altså både navnet på den britiske ø med England, Wales og Skotland - og samtidig en almindelig betegnelse for Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.

Kilder: Oxford English Dictionary

/ritzau/