Prøv avisen

Familie til dræbt missionær: ”Andre skal ikke straffes for hans handlinger”

Den 27-årige amerikaner John Allen Chau var eventyrer og missionær. I sidste uge besøgte han den isolerede indiske ø North Sentinel trods stor modstand fra øens indfødte. Han ses her på sit profilbillede fra det sociale medie Instagram. – Foto: SOCIAL MEDIA/ Ritzau Scanpix

En amerikansk mand blev i sidste uge dræbt af indfødte stammefolk i Indien, da han opsøgte dem for at dele sin kristne tro. Familien tilgiver drabet på ham

På et mørkt undervandsfoto skinner lyset ned fra den turkisgrønne overflade. Omridset af et ungt udefinérbart ansigt med dykkerbriller er vendt mod kameraet. ”Eventyret venter derude,” siger billedteksten. Det er det første fotografi på den amerikanske John Allen Chaus profil på det sociale medie Instagram – lagt op af ham selv for fire år siden. De efterfølgende billeder fortæller historien om en eventyrer, der siden har overlevet slangebid og igler i junglen, besteget bjerge i Californien og spillet fodbold med børn i Sydafrika. I sidste uge sluttede eventyret dog brat for den 27-årige amerikaner, da han kom for tæt på et isoleret stammefolk i Indien, der dræbte ham med pile.

John Allen Chau var uddannet indenfor sundhed og fysiologi ved Oral Roberts Universitetet i den amerikanske delstat Oklahoma og brugte sin uddannelse til at arbejde med børn og unge med sport i både Sydafrika og Irak samt unge flygtninge i sin hjemstavn Tulsa. Han var også uddannet paramediciner med speciale i slangebid, forfrysninger og andre lignende skader, man kan blive udsat for i ødemarken.

På de sociale medier oplyste han, at han ”fulgte Vejen”, hvilket oftest hos amerikanske unge er en reference til at følge ”The way of Jesus” – Jesu vej. Noget tyder på, at John Allen Chau så sine internationale eventyr som en del af den vej. Som han i 2015 skrev på Instagram: ”Mit liv bliver et vidunderligt eventyr, når jeg følger kaldet fra Gud. Eventyret venter, og jeg er spændt på at se, hvor Han fører mig hen!”

I dagene efter hans død har medier og venner på sociale medier givet mange bud på, hvad der fik John Allen Chau til at opsøge det indiske stammefolk, selvom det i henhold til indisk lov er ulovligt.

En dagbog fra manden selv slår fast, at det var i religionens – ikke eventyrets – navn. John Allen Chaus mor har afleveret sin søns dagbog til flere amerikanske medier, herunder The Washington Post. Hun har efter sigende fået de sidste papirsider fra de lokale indiske fiskere, der sejlede hendes søn ud til den isolerede ø i sidste uge. Ifølge The Washington Post har John Allen Chau nedfældet sine sidste tanker inden han døde, samt hvordan han måtte sejle frem og tilbage mellem fiskerbåden og øen flere gange. De indfødte stammemænd reagerede ifølge dagbogen vredt, da han sejlede tæt på dem i en kano og forsøgte at efterligne deres sprog, samtidig med at han sang kristne sange.

”I synes nok, jeg er skør, men jeg tror, det er det hele værd at fortælle de her mennesker om Jesus,” skrev han ifølge avisen i en sidste note til sin familie, som sluttede med ordene:

”Gud, jeg vil ikke dø.”

Familien skriver på John Allen Chaus sociale medier, at de tilgiver både de indfødte, der har dræbt ham, samt de lokale, der bragte ham derud. Det Indiske politi har anholdt syv lokale personer, herunder de fiskere, der sejlede med John Allen Chau, men familien beder om deres løsladelse:

”Han rejste ud af egen fri vilje, og hans lokale kontakter skal ikke straffes for hans handlinger,” skriver de.

De indiske myndigheder planlægger en tur til øen, for at hente den unge eventyrer og missionærs lig, men eftersom al kontakt til øens folk er ulovligt og udgør en fare for redningsfolk såvel som stammefolk, er det en svær opgave. Myndighederne oplyser, at de samarbejder med lokale antropologer i et forsøg på at møde de indfødte.