Farvel til fri abort? Kampen spidser til i USA

Mens sejrssikre anti-abortaktivister i morgen samles til en stor ”march for liv” i Washington, ruster den anden fløj sig til sommerens store højesteretsafgørelse

Anti-abort-demonstranter indtager gaderne i Dallas i Texas den 15. januar. I morgen afsluttes deres årlige "march for liv" foran højesteretsbygningen i Washington.
Anti-abort-demonstranter indtager gaderne i Dallas i Texas den 15. januar. I morgen afsluttes deres årlige "march for liv" foran højesteretsbygningen i Washington. . Foto: Brandon Bell/AFP/Ritzau Scanpix.

Symbolikken vil være tungere end nogensinde før, når titusindvis af amerikanske anti-abortaktivister fredag afslutter deres store årlige ”march for liv” foran den ikoniske højesteretsbygning i forbundshovedstaden Washington.

For selvom det var inde i netop denne funklende marmorbygning, at den frie abort for næsten 49 år siden blev stadfæstet som en forfatningssikret ret for alle amerikanske kvinder, så er det også her, at samme rettighed muligvis er ved at blive omstødt eller begrænset.

I slutningen af juni ventes de ni højesteretsdommere at offentliggøre deres afgørelse i en sag fra bibelbæltestaten Mississippi, der kan blive et historisk vendepunkt for abortretten i USA. Sagen omhandler en lov, der forbyder næsten alle provokerede aborter efter den 15. graviditetsuge. Loven strider imod højesteretsafgørelsen ”Roe mod Wade”, der siden 1973 i princippet har givet kvinder i alle delstater retten til abort frem til det øjeblik, hvor fosteret er levedygtigt udenfor livmoderen, eller cirka 24. graviditetsuge.

Hvis et flertal i domstolen, hvor den konservative fløj nu har et flertal på 6 mod 3, vælger at opretholde loven, vil Roe mod Wade enten blive underkendt eller direkte omstødt, og anti-abortbevægelsen vil efter mere end fire årtiers intens og nogle gange voldelig kamp høste en enorm sejr.

Vil bandlyse alle aborter

Den ideologiske balance i domstolen får USA’s abortmodstandere til at vejre morgenluft, og stemningen op til årets march er ”utroligt anderledes” fra tidligere år, fortæller Peter Range, der som leder af Ohio-afdelingen af interesseorganisationen Right to Life (Retten til liv) vil ankomme til Washington med to langtursbusser fyldt med unge demonstranter.

”Dette kan potentielt være den sidste march for liv, der finder sted under Roe mod Wade. Al det arbejde, som anti-abortbevægelsen har gjort i årevis, kulminerer nu med den kommende højesteretsafgørelse. Der er utroligt meget håb og begejstring at mærke i bevægelsen,” siger Range, der har deltaget i marchen 15 gange siden 2003, til avisen Washington Post.

Marchen i Washington er planlagt til at markere årsdagen i morgen for Roe mod Wade, og for anti-abortbevægelsens ledere er den en lejlighed til at opildne aktivister til at fortsætte kampen imod provokeret svangerskabsafbrydelse både lokalt og nationalt. Flere konservative delstater barsler med nye abortbegrænsninger, og i Ohio arbejder Right to Life og andre grupper på at få politikerne til at vedtage en lov, der omgående vil bandlyse alle aborter, hvis Højesteret til sommer omstøder Roe mod Wade. Adskillige andre delstater med republikanske flertal har allerede vedtaget lignende såkaldte ”udløserlove”.

Demokrater mobiliserer

Udsigten til, at den frie abort snart kan være fortid, gør lokale lovgivninger vigtigere end nogensinde før, og det har også fået liberale delstater til at skride til handling. 15 delstater, heriblandt senest New Jersey, har eksempelvis valgt at indskrive kvinders ”grundlæggende ret til abort” i deres lovgivninger.

”Uanset om højesteret omstøder Roe mod Wade eller ej, vil New Jerseys opbakning til retten til reproduktiv selvbestemmelse forblive klar og uforandret,” lød det fra delstatens demokratiske guvernør, Phil Murphy, da han i sidste uge underskrev den nye lov.

I en anden liberal højborg, Californien, presser demokratiske politikere på for vedtagelsen af et initiativ, der vil finansiere provokerede aborter for gravide fra andre delstater ved blandt andet at bruge skattemidler på at dække kvindernes rejseudgifter og omkostninger forbundet med selve indgrebet. Forslaget er udformet af koalitionen California Future of Abortion Council (Californiens Råd for Fremtidens Aborter), der har opbakning fra førende demokratiske politikere, heriblandt delstatens guvernør, Gavin Newsom.

”Vi vil være et fristed,” sagde Newsom, der lover at inkludere forslaget i sit kommende budgetforslag, ved et pressemøde i sidste måned.

En ny meningsmåling fra nyhedsbureauet AP og analyseinstituttet NOEC Center for Public Affairs Research viser, at 13 procent af de demokratiske vælgere betragter abortretten som en vigtig politisk prioritet lige nu. For et år siden var den tilsvarende andel én procent.

Men på trods af den voksende bevågenhed, er mange amerikanere blinde for de enorme forandringer, der kan være på vej med sommerens højesteretsafgørelse, vurderer Sam Lau, der står i spidsen for familieplanlægningsgruppen Planned Parenthoods oplysningskontor.

”Jeg tror ikke, at størstedelen af befolkningen for alvor forstår, at adgangen til abort og den 50 år lange præcedens sat af Roe mod Wade vitterligt er i fare,” siger han til AP.

Ifølge flere meningsmålinger fra Gallup og andre analyseinstitutter de seneste år bakker et flertal af amerikanerne op om abortretten. Flere af disse målinger viser dog også, at mange amerikanere ønsker begrænsninger på denne rettighed eksempelvis efter den 12. svangerskabsuge. Dette svarer til Danmark, hvor der netop er fri abort til udgangen af 12. svangerskabsuge.