Fattige indere frygter sult mere end coronasmitte og stokkeslag

Indisk politi bruger stokke og ydmygelser til at håndhæve en tre uger lang karantæne, som premierminister Modi har pålagt sine 1,3 milliarder landsmænd. Daglejere, der ikke længere kan arbejde, frygter at løbe tør for mad

Over hele Indien var politifolk i går i gang med at håndhæve udgangsforbuddet med hårdhændede metoder. Her er det to mænd på en scooter, der bliver truet med knippelsuppe i Mumbai. – Foto: Francis Mascarenhas/Reuters/Ritzau Scanpix.
Over hele Indien var politifolk i går i gang med at håndhæve udgangsforbuddet med hårdhændede metoder. Her er det to mænd på en scooter, der bliver truet med knippelsuppe i Mumbai. – Foto: Francis Mascarenhas/Reuters/Ritzau Scanpix.

Fire timer fik Indiens 1,3 milliarder mennesker til at forberede sig på 21 dages karantæne, da premierminister Narendra Modi tirsdag aften meddelte, at det kæmpemæssige land ville blive lukket ned fra midnat for at bremse coronapandemien.

Mens Kina nøjedes med at indføre karantæne i de smittede områder i Hubei-provinsen, har verdens næststørste stat givet hele befolkningen udgangsforbud i tre uger.

Officielt er antallet af coronastilfælde lavt med blot 606 smittede og 10 dødsfald. Men Indien har kun kapacitet til at teste meget få, og det reelle antal frygtes at være meget større, uden at myndighederne har overblik over, hvor mange der kan være tale om, eller hvor de vigtigste smitte-centre er.

Trods sin økonomiske vækstsucces har Indien nogle af Asiens største slumområder, og millioner af indere er stuvet sammen i overbefolkede slumkvarterer uden vand og sanitet. Myndighederne frygter en katastrofe, og i nogle delstater har politiet fået besked på at holde befolkningen inden døre med alle midler.

Selvom myndighederne har lovet, at fødevarebutikker vil forblive åbne, og at det er tilladt at gå ud for at handle, har det i det første døgn med lockdown vrimlet med beretninger og medierapporter om politifolk, der banker folk med stokke, fordi de er gået ud for at handle.

I en række delstater som Jharkhand, Punjab, Uttar Pradesh og Rajasthan er folk blevet udskammet på gaden med skilte, der beskriver dem som samfundsfjender, fordi de ikke holdt sig inden døre, beretter den engelsksprogede avis Hindustan Times. Andre medierapporter taler om fødevarebutikker, som er blevet raseret af politiet, fordi de holdt åbent.

”Politiet slår os, så vi tør ikke gå ud, og prisen på grøntsager eksploderer. Hvis ikke coronavirus slår os ihjel, så vil sulten gøre det,” siger Shenaz Khatun, mor til tre i hovedstaden, New Delhi, til avisen The New York Times.

Udgangsforbuddet har fanget mange indere uden mad, og mange har heller ikke rede penge til at købe fødevarer for. Millioner af mennesker er daglejere, der får løn hver dag efter fyraften.

”Jeg tjener 600 rupees (55 kroner) om dagen, og for det beløb skal jeg brødføde min familie på fem personer. Jeg ved, at coronavirus er farlig, men vi løber tør for mad om få dage. Mine børn kommer til at sulte,” siger Ramesh Kumar til BBC i udkanten af New Delhi på et marked, hvor han plejede at blive hyret hver dag som bygningsarbejder.

Men byggeriet er nu indstillet, og Ramesh Kumar har ikke udsigt til at tjene flere penge lige foreløbig.

Ligesom millioner af andre indere, der arbejder i den uformelle sektor, og som premierminister Modi har lovet, at staten vil hjælpe med kontante udbetalinger.

Kishan Lal, der gør rent i en butik, fik ikke sin løn, inden butikken lukkede, og har nu heller ingen penge at købe mad for.

”Jeg har hørt, at regeringen vil give os penge. Men jeg har ingen anelse om, hvornår eller hvordan det skal ske,” siger han til BBC.

Ifølge The Economic Times forsikrer fødevareminister Ram Vilas Paswan, at Indien har tilstrækkelige fødevare-reserver, og at ingen behøver at sulte.

”Vi er i konstant kontakt med delstatsregeringerne for at sikre, at der ikke opstår mangelsituationer. Og vi er i færd med at organisere ud-deling af fødevarer i hjemmene sammen med de lokale administrationer,” siger fødevareministeren til den indiske erhvervsavis.