Feministisk forkæmper har ekspertise i at skaffe sig fjender

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, er igen havnet i blæsevejr efter mistanke om korruption og magtmisbrug. Overdreven politisk korrekthed bag anklagerne kan redde hende fra politisk ydmygelse

61-årige Margot Wallström kender ikke noget til at have sprunget en boligkø over, men vil nu alligevel flytte ud af sin fagforeningsejede lejlighed i Stockholm. -
61-årige Margot Wallström kender ikke noget til at have sprunget en boligkø over, men vil nu alligevel flytte ud af sin fagforeningsejede lejlighed i Stockholm. - . Foto: Scanpix.

Svenske Margot Wallström har som få politikere evnen til at tiltrække sig negativ opmærksomked og overskrifter i hjemlige og internationale medier.

Siden hun for halvandet år siden tiltrådte som udenrigsminister, har hun formået at blive uvenner med Saudi-Arabien, USA og ad flere omgange skabt diplomatiske kriser i forholdet til Israel.

Senest, da hun i sidste uge forlangte en undersøgelse af, om Israel uden rettergang har likvideret formodede palæstinensiske drabsmænd.

Nu er det på hjemmefronten, at bølgerne går højt omkring den 61-årige socialdemokratiske feminist.

I mange europæiske lande anses det som almindeligt, at ministre får stillet en lejlighed i hovedstaden til rådighed, hvis afstanden til hjemmet er lang, men sådan er det ikke i Sverige.

Her efterforskes Margot Wallström nu for korruption, fordi hun i forbindelse med ministerudnævnelsen i 2014 takkede ja til en lejlighed i Stockholm og dermed sprang køen af almindelige boligsøgende over.

Hun har selv betalt husleje til udlejeren, fagforbundet Kommunal, der støtter hendes parti, Socialdemokraterne, og er centrum i en større skandale om umoralsk frås med medlemmernes penge.

Årsagen til, at hun i det hele taget har haft brug for en lejlighed, er, at rigsdagsmedlemmer - undtaget statsministeren - mister retten til en bolig i Stockholm, når de udnævnes til minister.

Spørgsmålet har fået flere borgerlige politikere til at kræve hendes afgang, og den nationale Riksenheten mot korruption indledte i tirsdags en efterforskning af sagen. Vurderingen blandt svenske retseksperter er tvetydig, og i offentligheden kalder flere anklagerne overdrevent politisk korrekte med argumenter om, at en minister selvfølgeligt skal have et sted at overnatte i hovedstaden.

Margot Wallström er født i Kåge i Nordsverige i 1954 og engagerede sig tidligt i socialdemokratisk ungdomspolitik. Hun har studentereksamen som højeste uddannelse og valgtes første gang ind i Rigsdagen i 1979. Siden slutningen af 1980'erne har hun besat en række ministerposter og ad flere omgange været EU-kommissær.

På tværs af de politiske fløje har hun i mange år været respekteret, populær og anerkendes for en sikker lederstil, hvor hun er glad for at indtage rampelyset. På trods af mange opsigtvækkende udtalelser og en benhård kamp for feminisme internationalt er Wallström sluppet igennem kriserne uden nævneværdige indenrigspolitiske knubs.

Korrutionssagen er faktisk første gang, at hun for alvor kan risikere en politisk ydmygelse, men fra statsminister Stefan Löfvens side er der opbakning.

I forbindelse med en biografi om Wallström i 2009 rejstes en debat om, hvorfor offentligheden egentlig kender så lidt til hendes person, og hvordan det er lykkedes hende at slippe igennem 30 års politisk karriere uden at give andet end et overfladisk billede af, hvem hun er.

”Det virker som et yderligere bevis på, at kvindelige politikere bedømmes efter en anden målestok end mænd. Det er vel vigtigtigere at granske, hvad jeg har opnået, end hvordan jeg går klædt, eller hvad jeg har i ansigtet,” sagde hun dengang til nyhedsbureauet TT.

Margot Wallström er gift med snedkeren Håkan Olsson, som hun har to børn med.