Femstjernebevægelsen er splittet til atomer. Var magten alligevel vigtigere end principperne?

Splittelse i italiensk protestparti om våbenleverancer til Ukraine får udenrigsminister til at forlade Femstjernebevægelsen. Ulmende regeringskrise er dermed afværget

Femstjernebevægelsens grundlægger, komikeren Beppe Grillo, fejrer sammen med Luigi Di Maio ved det afsluttende vælgermøde i Rom inden parlamentsvalget i 2018, som gjorde protestpartiet til landets største og regeringsbærende.
Femstjernebevægelsens grundlægger, komikeren Beppe Grillo, fejrer sammen med Luigi Di Maio ved det afsluttende vælgermøde i Rom inden parlamentsvalget i 2018, som gjorde protestpartiet til landets største og regeringsbærende. Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix.

Femstjernebevægelsen er ikke længere det største parti i Italiens parlament. Tirsdag aften meddelte landets udenrigsminister, den 35-årige Luigi Di Maio, at han forlader partiet og danner en ny gruppe i parlamentet. I forvejen havde en lang række repræsentanter for Femstjernebevægelsen forladt partiet til fordel for andre grupper siden valget i 2018, og nu slutter yderligere 62 parlamentarikere, fordelt på Senatet og Deputeretkammeret, sig til Di Maios nye gruppe, som får navnet Sammen for fremtiden.

Det var uenighed om våbenleverancer til Ukraine, som officielt var den udløsende årsag til splittelsen:

”Vi var nødt til at vælge, hvilken side i historien vi vil stå på. Sammen med dem, der støtter Ukraine, som er blevet overfaldet, eller på samme side som Rusland, der startede krigen,“ sagde Di Maio i sin tale til udbryderne tirsdag aften.

I de seneste uger har Femstjernebevægelsens politiske leder, den tidligere premierminister Giuseppe Conte, betonet, at støtten til den ukrainske hær risikerer både at forlænge og forværre krigen. Denne kritik af regeringens linje fik Di Maio til at beskylde sine partifæller for at så tvivl om Italiens medlemskab af Nato og generelle udenrigspolitiske orientering.

Det konkrete stridspunkt var spørgsmålet om, hvorvidt parlamentet skal spørges, hver gang Italien sender våben til Ukraine, eller om den beslutning er blevet truffet én gang for alle. Onsdag fik regeringen vedtaget en resolution om fortsatte våbenleverancer, så længe krigen står på. Således kan premierminister Mario Draghi rejse til denne uges EU-topmøde i Bruxelles med nogenlunde vished om Italiens linje:

”Italien fortsætter med arbejde med EU og de andre G7-lande for at støtte Ukraine, søge fred og overvinde denne krise,“ sagde Draghi onsdag i parlamentet, efter at han i sidste uge sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og sin tyske kollega, Olaf Scholz, selv havde lagt vejen forbi det krigshærgede Kyiv.

Ifølge iagttagere var uenigheden om Ukraine blot påskud for at forlade Femstjernebevægelsen, mens tid er. Di Maio var blandt de 150 almindelige borgere uden politisk erfaring, som det lykkedes komikeren Beppe Grillo at få valgt ind i 2013, da han efter eget udsagn ”åbnede parlamentet som en dåse tun”.

Sammen med internetguruen Gianroberto Casaleggio, der døde i 2016, havde Grillo skabt et parti, hvor medlemmerne skulle tage stilling til stort og småt gennem online-afstemninger, som de folkevalgte så skulle rette sig efter. Protestbevægelsen ville gøre op den politiske kaste i Italien, der efter manges mening klæber til taburetterne og plejer egne privilegier. Politik burde ifølge Grillo opfattes som et kald og ikke som en levevej. Så en af bevægelsens kerneprincipper er, at et parlamentsmedlem kun må genopstille én gang, og at en politisk karriere maksimalt kan vare i to valgperioder. Di Maio og mange af dem, som følger med over i den nye gruppe, ville altså ikke kunne genopstille for Femstjernbevægelsen, når den igangværende valgperiode udløber i marts 2023.

Ifølge en af udbryderne, Carla Ruocco, er splittelsen enden på Grillos projekt:

”Nogle af os har udviklet sig. Den ene er ikke længere lige så god som den anden, for vi er ikke ens. Det er en regel, jeg aldrig har brudt mig om, og nu må den bestemt lægges til side. For meritter, erfaring og viden betyder noget,“ udtaler Ruocco i et interview med avisen La Repubblica.

Det var også det argument, Femstjernebevægelsen i sin tid blev mødt med. Den tidligere premierminister Silvio Berlusconi hævdede hånligt, at Di Maio kun havde erfaring med at sælge øl og vand til tilskuerne på stadion i Napoli. Som økonomiminister besøgte Di Maio i 2019 den franske protestbevægelse de gule veste, hvilket udløste en diplomatisk krise mellem Frankrig og Italien. Men siden udnævnelsen som udenrigsminister senere samme år slog Di Maio ind på en ny kurs og hævder nu at være stærkt begejstret for Nato og EU.

”Selvmodsigelserne kaster lys over manglen på en politisk identitet,“ hedder det i en leder om Femstjernebevægelsens forfald i La Repubblica.