Femstjernebevægelsen er splittet til atomer. Var magten alligevel vigtigere end principperne?

Splittelse i italiensk protestparti om våbenleverancer til Ukraine får udenrigsminister til at forlade Femstjernebevægelsen. Ulmende regeringskrise er dermed afværget

Femstjernebevægelsens grundlægger, komikeren Beppe Grillo, fejrer sammen med Luigi Di Maio ved det afsluttende vælgermøde i Rom inden parlamentsvalget i 2018, som gjorde protestpartiet til landets største og regeringsbærende.
Femstjernebevægelsens grundlægger, komikeren Beppe Grillo, fejrer sammen med Luigi Di Maio ved det afsluttende vælgermøde i Rom inden parlamentsvalget i 2018, som gjorde protestpartiet til landets største og regeringsbærende. Foto: Tony Gentile/Reuters/Ritzau Scanpix.

Femstjernebevægelsen er ikke længere det største parti i Italiens parlament. Tirsdag aften meddelte landets udenrigsminister, den 35-årige Luigi Di Maio, at han forlader partiet og danner en ny gruppe i parlamentet. I forvejen havde en lang række repræsentanter for Femstjernebevægelsen forladt partiet til fordel for andre grupper siden valget i 2018, og nu slutter yderligere 62 parlamentarikere, fordelt på Senatet og Deputeretkammeret, sig til Di Maios nye gruppe, som får navnet Sammen for fremtiden.

Det var uenighed om våbenleverancer til Ukraine, som officielt var den udløsende årsag til splittelsen: