Festen forsvandt i gadekampe og kaos på Hongkongs årsdag

Markeringen af 22-årsdagen for den tidligere britiske kolonis tilbagelevering til Kina blev overskygget af voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter

En hård kerne af demonstranter trængte i går ind i parlamentet i Hongkong ved hjælp af metalstænger og brosten. De er utilfredse med regeringens eftergivenhed over for Kina. Hongkong blev for 22 år siden genforenet med Kina efter at have været britisk koloni i mere end 150 år. - Foto:
En hård kerne af demonstranter trængte i går ind i parlamentet i Hongkong ved hjælp af metalstænger og brosten. De er utilfredse med regeringens eftergivenhed over for Kina. Hongkong blev for 22 år siden genforenet med Kina efter at have været britisk koloni i mere end 150 år. - Foto:.

Fra regeringens side var der lagt op til en festdag i anledning af 22-året for Hongkongs genforening med moderlandet Kina. Men det blev til en dag præget af kaos og gadekampe, som lammede store dele af byens finanscentrum. Allerede i de tidlige morgentimer havde et par hundrede demonstranter taget opstilling omkring det store messecenter ved havnen, hvor ceremonien i anledning af årsdagen skulle finde sted. Store styrker af politifolk i kamp-uniform forsøgte at få de unge demonstranter til at forlade området for ikke at forstyrre ceremonien. Da det ikke lykkedes førte det til nogle voldsomme sammenstød, hvor politiet brugte både peberspray og knipler til at tvinge dem tilbage.

I mellemtiden var der skåltaler inden for i bygningen, hvor årsdagen blev fejret af både Hongkong-regeringen, repræsentanter fra central-regeringen i Beijing samt lokale forretningsfolk. Her viste Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, sig offentligt for første gang i 10 dage og lovede forbedringer i forhold til kommunikation med befolkningen. Hun forsikrede om, at de seneste tre ugers massive protester mod et lovforslag om udlevering af mistænkte kriminelle til retsforfølgelse i Kina havde gjort indtryk.

”Det har fået mig til at indse, at jeg som politiker er nødt til at minde mig selv om nødvendigheden af altid at være lydhør over for den offentlige mening,” lød det blandt andet fra Carrie Lam i hendes fem minutter lange tale.

Men undskyldninger og løfter om bod og bedring er slet ikke nok for de mange demonstranter, der i flere uger har krævet, at det omstridte lovforslag tages af helt af bordet, og at Carrie Lam træder tilbage. En gruppe af fortrinsvis unge kampberedte demonstranter satte kursen mod parlamentet, og ved hjælp af metalstænger og brosten endte de efter flere timers forsøg med at smadre glasdørene ind til bygningen, og det lykkedes dem at trænge ind.

En af Hongkongs garvede politikere, demokratiforkæmperen Leung Yiu-Chung havde forsøgt at tale de unge fra at bruge den slags metoder, fordi han ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post slet ikke kan se meningen med denne eskalering af vold.

”Jeg spurgte dem, hvad der var deres pointe med at storme parlamentsbygningen, fordi jeg ikke kunne se andet, end at det kunne føre til alvorlige anklager mod dem,” siger Leung Yiu-Chung til avisen og tilføjer, at de havde svaret ham, at det var de ligeglade med.

Det bekymrer ham som politiker, at fronterne nu er trukket så skarpt op, men som han bemærker, understreger det blot, at det virkelig er på tide, at Hongkong-regeringen reagerer på demonstranternes krav.

Sidst på eftermiddagen samledes titusindvis af demonstranter i Victoria Park til en noget mere fredeligt protestmarch. Disse demonstrationer med meget bred folkelig opbakning er tilsyneladende også noget af det, der gør, at Carrie Lam og regeringen ikke kan sidde deres protester overhørig.

”Det var meget varmt i dag, men jeg var nødt til at komme. For jeg er bekymret over, at regeringen ikke vil reagere, hvis der var for få mennesker på gaden,” sagde kontorarbejderen Felix Cheung ifølge South China Morning Post.

Ifølge arrangørerne havde over 50.000 sluttet sig til protestmarchen. På et tidspunkt udløste det store klapsalver, da et par demonstranter midt i forsamlingen løftede et stort papskilt med en tegning af Carrie Lam i et bambusbur. De kræver, at hun træder tilbage som Hongkongs regeringschef, da de mener hun er alt for meget i lommen på den kinesiske regering og har solgt ud af de særlige rettigheder og det udstrakte selvstyre, som Hongkong blev lovet, da Storbritannien overdrog deres koloni til Folkerepublikken Kina for 22 år siden.