Prøv avisen

Festen for sammenholdet i EU blev kort

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, blev mødt med klapsalver og menneskelig varme, da hun ankom til et topmøde i Rumænien torsdag. På mødet blev EU-landene enige om at stå sammen, mens de aktuelle kriser blev udskudt til næste møde. Foto: Inquam Photos/Reuters

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne ikke holde latteren tilbage, da han skulle vurdere betydningen af en EU-erklæring om sammenhold og fælles værdier.

Sibiu skulle være en symbolsk milepæl for sammenholdet i EU. Men det blev en af den slags fester, hvor gæsterne hilste pænt - og skyndte sig hjem.

Et EU-topmøde torsdag i den idylliske kulturby i Rumænien forløb formelt helt efter bogen. Man nikkede til en skitse for fremtidens arbejdsprogram, hvor alle uenigheder på forhånd var pillet ud, og man vedtog en erklæring med ti håndslag.

- Vi vil holde sammen i tykt og tyndt. Vi vil udvise solidaritet over for hinanden, i tider hvor der er behov for det, og vi vil altid stå sammen. Vi kan, og vi vil tale med én stemme, skrev de 27 EU-lande - minus Storbritannien - i Sibiu-erklæringen.

Er stridighederne og tiderne, hvor regeringschefer taler sig selv op og samarbejdet ned, fortid? Hvad skal man lægge i det? Den danske statsminister havde mere latter end ord til overs for betydningen.

- Den lægger jeg stor vægt på, sagde Lars Løkke Rasmussen (V) og slap en latter løs, mens han vendte rundt og satte kursen mod Danmark.

De pæne ord og løfter synes ikke at afspejle virkelighedens EU, hvor kriser og uenigheder fortsat fylder meget.

De rumænske værter valgte at aflyse en planlagt udendørskoncert på torvet, da stats- og regeringscheferne og deres delegationer ifølge en diplomat bare ville hurtigt hjem.

Under overfladen knaser og knager det stadig, når de reelle forhandlinger om migration og klima kommer på bordet.

For mange EU-lande personificeres denne udfordring af Ungarns premierminister, Viktor Orbán, som har stået i spidsen for reformer, der ifølge EU-Kommissionen er i strid med EU-værdier og retsstatsprincipper.

I erklæringen hedder det:

- Vi vil fortsætte med at værne om vores livsform, demokrati og retsstaten.

Det var så langt, man kunne komme, når alle lande skulle være med.

Selv værtslandet Rumænien, som i øjeblikket har EU-formandskabet, er på kant med værdierne, påpeger EU-Kommissionen.

EU-præsidenten Donald Tusk sagde efter mødet, at han er bekymret over nylige retsreformer i landet.

- EU kan ikke eksistere uden retsstatsprincipperne. Det er ikke, fordi det er en ideologisk doktrin. Det er kvintessensen af Europas politiske sammenhold, sagde Tusk.

EU-landene besluttede, at de vil samles 28. maj over en middag i Bruxelles for at drøfte kandidater til flere snart ledige topposter i EU.

Det er blot to dage efter valget til Europa-Parlamentet. Formålet er ifølge en diplomat at tage styringen med processen, før EU-Parlamentet har fundet egne ben at stå på.

EU-landene ønsker ikke at dele magten over nomineringerne med parlamentet.

/ritzau/