Festival geninviterer jødisk sanger efter beskyldning om antisemitisme

En amerikansk-jødisk sanger blev fjernet fra en spansk festival, fordi han ikke ville støtte palæstinenserne. Efter stærk kritik er han nu blevet bedt om at optræde igen

Den amerikansk-jødiske raggae-sanger "Matisyahu" blev taget af plakaten på den spanske festival Rototom, efter at han nægtede at udtale sig om palæstinensernes ret til egen stat og at fordømme vold i alle dens afskygninger. Nu har festivalen ombestemt sig. Her optræder "Matisyahu" på Roskilde Festival i 2006.
Den amerikansk-jødiske raggae-sanger "Matisyahu" blev taget af plakaten på den spanske festival Rototom, efter at han nægtede at udtale sig om palæstinensernes ret til egen stat og at fordømme vold i alle dens afskygninger. Nu har festivalen ombestemt sig. Her optræder "Matisyahu" på Roskilde Festival i 2006.

Censur! Antisemitisme! Jødefobi!

Kritikken er haglet ned over ledelsen af en reggaefestival i Benicassim i Spanien, efter at den aflyste en koncert med en jødisk sanger, fordi han ikke ville støtte den palæstinensiske sag offentligt.

I går besluttede ledelsen af festivalen Rototom at bøje sig for presset og alligevel invitere sangeren med.

 ”Rototom afviser enhver form for antisemitisme og religiøs diskrimination. Vi respekterer det jødiske samfund og beder om tilgivelse for det skete,” lyder det nu fra ledelsen.

Hvorvidt Mathew Paul Miller med kunstnernavnet ”Matisyahu” tager imod undskyldningen er en anden sag. Den jødiske sanger skulle have optrådt på reggaefestivalen i strandbyen Benicassim på lørdag.

Men han blev taget af plakaten, efter at han nægtede at udtale sig om palæstinensernes ret til egen stat og at fordømme vold i alle dens afskygninger.

”Jeg støtter fred og fordragelighed for alle folk. Men min musik taler for sig selv, og jeg blander ikke politik ind i den,” sagde sangeren.
 
Men det var ikke nok. En kampagne mod Israel på de sociale medier tog til i styrke, og da flere af festivalens andre navne truede med at blive væk, hvis ”Matisyahu” optrådte, besluttede ledelsen at tage ham af plakaten.

Aflysningen fremkaldte skarp kritik fra stort set alle sider. Onsdag betegnede den amerikanske ambassade i Madrid aflysningen som ”bekymrende” og forsvarede ”alle personers ret til frit at udtale sig”.

Dagen før havde den israelske ambassade kaldt boykotten for ”ideologisk censur med skær af antisemitisme”.Spaniens konservative regering sluttede sig til kritikken. 

”At forlange en politisk udtalelse kun af den jødiske sanger er at øve vold på hans samvittighed og personlige frihed. Spanien fordømmer enhver boykot af Israel og forsvarer en forhandlet løsning på konflikten baseret på oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat, der lever i fred med Israel”, skrev regeringen i en pressemeddelelse, som det spanske udenrigsministerium udsendte tirsdag aften.

Regeringen slog fast, at den ”har fuld forståelse for det ubehag, som Sammenslutningen af Jødiske Samfund i Spanien har givet udtryk for”.

Mariano Rajoys regering vedtog for nylig at tilbyde efterkommere af de spanske jøder, de såkaldte sefardier, der blev forvist fra Spanien i 1492, at de kan ansøge om spansk statsborgerskab.

Det sker for at råde bod på den historiske fejltagelse, Spanien efter regeringens mening begik ved at udvise titusinder af jøder. 

Stort set alle politiske partier støttede regeringen i dens kritik. Socialistpartiets talskvinde for kultur, Ibán Garcia, betegnede beslutningen som ”dårlig og farlig”. Juan Carlos Girauta fra centrumpartiet Ciudadanos udtalte, at aflysningen var udtryk for ”jødefobi”. 

Kun to venstrefløjspartier, der begge er med i regeringskoalitioner i Valencia-området, hvor festivalen afholdes, bakkede den op.

”Koncerten blev ikke aflyst, fordi sangeren er jøde, men fordi han er kommet med udtalelser mod det palæstiensiske folk, og fordi han er zionist og racist,” sagde EU-parlamentsmedlemmet for Izquierda Unida, Marina Albiol til dagbladet El Mundo.