Film fører til censur og ønske om tvang i islamiske lande

Samtidig med at en række islamiske lande på eget initiativ blokerer for websiden YouTube, vil førende islamisk organisation genoptage forsøget på at gøre blasfemi strafbart

Efter at hjemmesiderne YouTube og Google har nægtet at spærre adgangen til anti-islamisk film har Pakistan, Sudan, Bangladesh og Indien selv spærret for adgang til YouTube. Her ses demostranter i Bangladesh.
Efter at hjemmesiderne YouTube og Google har nægtet at spærre adgangen til anti-islamisk film har Pakistan, Sudan, Bangladesh og Indien selv spærret for adgang til YouTube. Her ses demostranter i Bangladesh. Foto: firoz ahmed Demotix Denmark.

Censur med den ene hånd og tvang med den anden. Sådan er en række islamiske landes reaktion på den seneste Muhammed-krise, der er opstået i kølvandet på den amerikansk-producerede Muhammed-film og det franske magasin Charlie Hebdos karikaturer.

Efter at hjemmesiderne YouTube og Google generelt har nægtet at spærre adgangen til den kontroversielle film om Muhammed, har Pakistan, Sudan, Bangladesh og Indien (som har et stort muslimsk mindretal blandt sin overvejende hinduistiske befolkning) selv spærret for adgang til YouTube og på den måde også afskåret deres befolkninger fra millioner af andre nyhedsklip, sange og dokumentarprogrammer.

LÆS OGSÅ: Ytringsfriheden skal forsvares

LÆS OGSÅ: Muhammed-optøjerne giver diktator mere tid

I Egyptens tilfælde har Google accepteret at forhindre adgang til filmen fra egyptiske computere.

Sideløbende med den omfattende internetcensur presser Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC), der har 57 muslimske medlemslande, igen på for at gøre blasfemi strafbart i internationalt regi.

OIC, der står stærkt i FN, har i en årrække forsøgt at få vedtaget en resolution mod blasfemi og religionskritik. Efter den seneste krise bringer man nu forslaget op igen i håb om at få sagen bragt videre i FN-systemet.

Det bevidste og systematiske misbrug af begrebet frihed er en fare for den globale sikkerhed og stabilitet, siger Ekmeleddin Ihsanoglu, der er generalsekretær i OIC.

Samtidig opfordrer en særlig menneskeretskommission under OIC til at vedtage en international lov, der skal sætte grænser for, hvad sociale og almindelige medier må offentliggøre.

OIC har siden 1999 forsøgt at få religionskritik kriminaliseret via FN. Først præsenterede organisationen et forslag mod kritik af islam, men ændrede det hurtigt til at omfatte alle religioner. Det seneste initiativ ventes ligesom de tidligere ikke at få de vestlige landes opbakning i FN. Idéen bakkes dog heller ikke op af alle i Mellemøsten.

LÆS OGSÅ
: Google blokerer adgang til Muhammed-film

En egyptisk blogger, der kalder sig selv for Salama Moussa, siger, at OICs initiativ minder ham om mørke tider fra tidligere historiske perioder.

OIC presser på for at få en global blasfemilov. Det er blevet forsøgt tidligere. Dengang hed det inkvisition. Det var ikke nogen succes, skriver han.

Den danske karikaturtegner Kurt Westergaard mener også, at den nuværende situation, hvor politikere og journalister ikke længere efter Westergaards egen opfattelse siger og skriver ting, der er indlysende, er mere end nok.

Skal vi i fremtiden lade os selv censurere af islamiske autoriteter i dybt udemokratiske lande. Er vi virkelig nået dertil?, spørger Kurt Westergaard i et interview med det østrigske magasin News.