Film-krise skifter adresse

Protesterne mod Muhammed-filmen går ind i en ny fase, hvor de lande og organisationer, der er styret af institutionaliseret antiamerikanisme, træder i karakter

Generalsekretær i Libanons Hizbollah-bevægelse, Hassan Nasrallah, talte i går ved en offentlig demonstration i hovedstaden, Beirut, mod den amerikansk producerede Muhammed-film. –
Generalsekretær i Libanons Hizbollah-bevægelse, Hassan Nasrallah, talte i går ved en offentlig demonstration i hovedstaden, Beirut, mod den amerikansk producerede Muhammed-film. –. Foto: Joseph EidAFP.

Spontaniteten, der har præget protesterne mod den amerikansk producerede Muhammed-film er væk. Ind på scenen træder nu de lande og organisationer, der har interesse i at holde hadet mod USA på den lokale og regionale dagsorden. Protesterne er ikke længere hovedsageligt nordafrikanske. I stedet anføres de af Libanons shiamuslimske bevægelse Hizbollah, Iran, Afghanistan og Pakistan.

LÆS OGSÅ: Google har fat i den ene ende af Muhammed-film

I weekenden, mens pave Benedikt afrundede sit officielle besøg i Libanon, overraskede Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah med at meddele, at den kommende uge vil blive viet til omfattende protester mod Muhammed-filmen. Nasrallah begrundede den forsinkede reaktion med, at man i Hizbollah havde taget hensyn til pavens besøg og derfor pænt ventede med at reagere på filmen.

Den begrundelse købes dog ikke af alle. Mange mener, at Hizbollah både har en interesse i at bejle til de kristne libaneseres fremtidige stemmer, men også at aflede opmærksomheden fra konflikten i nabolandet Syrien, hvor Hizbollah officielt støtter præsident Bashar al-Assad.

Hizbollah ønsker at vise de kristne, at shiamuslimerne er bedre end sunnimuslimerne. Hvordan? Ved at vise, at selv når der er tale om vrede, er Hizbollah disciplineret i modsætning til de sunnimuslimer, der satte ild til KFC-kæden i Tripoli, skriver den libanesiske blogger Mustapha med henvisning til et overfald på den amerikanske fastfoodkæde Kentucky Fried Chicken.

I Libanon er Hizbollah i stand til at organisere store omfattende protester ved at fragte meget disciplinerede tilhængere rundt i busser.

I Iran har vicepræsident, Mohammed Reza Rahimi udtalt, at man vil forfølge personen bag Muhammed-filmen, og for at signalere, hvad den slags betyder, satte Iran samtidig prisen på den britiske forfatter bag bogen De sataniske vers, Salman Rushdies hoved op til omkring 16,5 millioner kroner.

Både i Afghanistan og Pakistan blev der i går holdt omfattende protester mod Muhammed-filmen, ligesom Pakistan gjorde det umuligt at åbne videosiden YouTube på internettet. Siden er lukket, fordi YouTube ikke selv har blokeret for Muhammed-filmen.

I begge lande er der en udbredt anti-amerikansk stemning blandt befolkningen. I Pakistan er der udbredt kritik af de amerikanske droneangreb, og i Afghanistan, hvor amerikanske soldater stadig er til stede, nyder den radikale Taleban-bevægelse stadig popularitet. I begge tilfælde synes demonstrationerne at blive anført af de radikale grupper, der har en ren anti-amerikansk dagsorden.