Lommefilosofi på britisk bestsellerliste på 71. uge: Fablerne trøster i en coronatid

Vor tids Æsop bor i Storbritannien og hedder Charlie Mackesy. Gennem nu 71 uger har hans filosofiske bog ligget på bestsellerlisten i Storbritannien

Bogens danske forside. – Foto: Svane og Bilgrav.
Bogens danske forside. – Foto: Svane og Bilgrav.

Hvad er det egentlig, som vi mennesker trænger til i en coronatid? Et svar er at finde på hardback-bestsellerlisten i Storbritannien, hvor en lille lommefilosofisk bog nu har været i top-10 hele 71 uger – og det meste af tiden som nummer et.

Charlie Mackesy har skrevet og illustreret bogen ”The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”, hvis fabler giver god livsfilosofi, som taler til folk i en coronatid.

Bogen er også kommet på dansk under titlen ”Drengen, muldvarpen, ræven og hesten” på forlaget Svane og Bilgrav.

Som forlaget skriver, er det ”en indtagende billedfortælling om fire umage venner, der deler livsindsigter, mens de udforsker en smuk og forvirrende verden”.

Bogen er alene i Storbritannien solgt i over 1,5 millioner eksemplarer, og har rekorden som den bog, der har været længst på Sunday Times’ bestsellerliste over faglitteratur i hardback.

Den 58-årige forfatter og illustrator er selv overrasket over den store succes. Og også over den omvæltning, som coronaen har betydet for ham. I marts sidste år flyttede han midlertidigt fra London-bydelen Brixton til mere landlige omgivelser i landsbyen Darsham i Suffolk, blandt andet for at hjælpe med at passe sin demente mor på 90 år.

Herfra har han på sociale medier som Instagram delt illustrationer, som nu hænger på hospitaler fra London over Los Angeles til New Delhi.

Men projektet startede langt mere ydmygt.

”Jeg husker, at jeg talte med en god ven om, hvad han mente mod var, og hans svar irriterede mig. Så jeg tegnede drengen, der spurgte hesten: ’Hvad er det modigste, du nogen sinde har sagt?’ Og hesten svarede ’Hjælp’,” fortæller Charlie Mackesy i et interview med avisen The Times.

Tegningen lagde han ud på et fotogalleri på en Facebook-side, som han ellers sjældent brugte. Da han vendte tilbage til siden et par uger senere, ventede noget af en overraskelse.

”Det var fuldstændigt tosset. Tegningen var nået ud til en million mennesker. Mængden af kommentarer var uendelig. Jeg fik en mail fra en militærenhed, som spurgte, om de måtte bruge tegningen til at fortælle soldater, at det ikke er et udtryk for svaghed at bede om hjælp,” beretter han.

Hvad mere var, så havde et forlag også fået øje på Charlie Mackesy, og selvom han primært var kunstner og illustrator, så kunne han nu også føje forfatter til listen. Bogen var den mest solgte bog i Storbritannien sidste år.

Og det er lidt paradoksalt. Ifølge hans danske forlægger, Søren Bilgrav-Nielsen, er bogen ikke umiddelbart en oplagt bestseller.

”Der er intet sindrigt plot, knap nok en lineær historie, blot en samling små samtaler og dybsindige betragtninger om livet. Boghandlerne vidste ikke, hvor de skulle placere bogen; er det en voksenbog, en børnebog, eller hører den snarere hjemme under filosofi. Måske er det netop den universelle og dybt menneskelige kvalitet, der har gjort ’Drengen, muldvarpen, ræven og hesten’ til en læserfavorit på tværs af alle skel,” siger Søren Bilgrav-Nielsen.