Finland tæt på Nato-medlemskab: Vi risikerer at ende som Ukraine, hvis ikke vi kommer med

Efter årtiers balancegang mellem Øst og Vest, er Finland nu snublende nær Nato-medlemskab. Ifølge landets tidligere statsminister vil det være en styrkelse af både Finland og Europas sikkerhed

En demonstrant er klædt ud som Vladimir Putin ved denne demonstration i Helsinki, som fandt sted i begyndelsen af april.
En demonstrant er klædt ud som Vladimir Putin ved denne demonstration i Helsinki, som fandt sted i begyndelsen af april. Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ruslands invasion af Ukraine har rettet verdens opmærksomhed mod præsident Vladimir Putins ambitioner i det russiske nærområde. Hvis russerne ikke stopper ved Ukraine, hvem er så næste land, der står for skud?

Få steder er truslen fra Øst så nærværende som i Finland, der har over 1300 kilometer grænse til Rusland. Den delikate balancegang mellem Vesten og den store nabo i Øst har historisk betydet, at Finland aldrig for alvor har diskuteret et eventuelt medlemskab af forsvarsalliancen Nato – der var ingen grund til at tirre den russiske bjørn.