Prøv avisen

Finske socialdemokrater vinder tæt valg

Et af de store spørgsmål efter valget er, om socialdemokratiske SDP, ved formand Antti Rinne (t.h.), kan finde på at danne regering med De Sande Finner og Jussi Halla-aho (t.v.). Foto: Martti Kainulainen/Ritzau Scanpix

Søndagens finske valg gav en snæver sejr til socialdemokraterne foran De Sande Finner, mens Centerpartiet tabte stort. At danne en regering bliver dog svært.

Socialdemokraterne ser ud til at have genvundet magten i Finland.

De finske socialdemokrater, SDP, blev med et mulehår det største parti ved søndagens valg til rigsdagen i landet. Det er første gang i dette årtusinde.

Men kun lidt over 6000 stemmer skiller partiet fra det indvandrings- og EU-kritiske parti De Sande Finner.

- For første gang siden 1999 er vi det største parti i Finland. SDP er statsministerpartiet, sagde den socialdemokratiske partileder, Antti Rinne, søndag aften, da resultatet stod klart.

Han erkender dog, at ikke alt er rosenrødt efter det meget tætte valg. SDP får 40 sæder ud af parlamentets 200, mens De Sande Finner får 39 mandater, og det konservative Samlingspartiet får 38.

- Jeg må komme med en ærlig indrømmelse: Jeg havde håbet på et endnu bedre resultat. Lad os, mine venner, tage det finske samfund mod en bæredygtig klima-, social- og økonomisk politik, siger Antti Rinne i sin sejrstale ifølge nyhedsbureauet AP.

Den nuværende statsminister, Juha Sipilä, måtte tidligere på aftenen erkende, at hans Centerparti er valgets taber.

Centerpartiet mister 18 mandater ud af 49 og må nøjes med at være fjerdestørst med 13,8 procent af stemmerne.

- Dette er en stor skuffelse for os. Jeg vil gerne lykønske vinderne, sagde Sipilä ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Ingen af partierne er oppe over 20 procent, hvilket er usædvanligt efter finsk målestok. Mika Aaltola fra tænketanken UPI beskriver valgresultatet som "historisk" efter de fortsatte omvæltninger.

- Støtten til de tre traditionelle partier (SDP, Centerpartiet og Samlingspartiet, red.) har været vigende i årevis. Den politiske midte svækkes, hvilket er et samlet europæisk fænomen, skriver Mika Aaltola ifølge AP.

Det stærke valgresultat til De Sande Finner kan gøre det svært for partierne at danne en regering. De fleste af de øvrige partier har udelukket at samarbejde med det indvandringskritiske parti.

Antti Rinne fra SDP siger dog til finsk tv, at han regner med at kunne danne en regering inden udgangen af maj. Han vil ikke forholde sig til eventuelle forhandlinger med De Sande Finner endnu.

SDP har i de seneste år profileret sig på at være imod regeringens nedskæringer. Under valgkampen har Antti Rinne blandt andet lovet bedre vilkår for pensionister, ledige og studerende

Hvis partiet skal danne en flertalsregering, skal det derfor ud i en svær balancegang for at indfri valgløfterne i en økonomisk presset tid.

Finlands økonomiske vækst ventes nemlig at aftage i de kommende år.

/ritzau/