Prøv avisen

Fjerde generation Gandhi tager kampen op mod Indiens hindu-nationalister

Det er oplagt for Rahul Gandhis venstreorienterede Kongresparti at fiske i rørte vande. For den store fattige del af Indiens befolkning er blevet slemt skuffede over, at Narendra Modi og hans regering ikke har skaffet økonomisk fremgang for alle, sådan som han ellers havde lovet, da han kom til magten ved et kanonvalg i 2014. Foto: Adnan Abidi/Ritzau Scanpix

900 millioner indere tager i dag fat på et langvarigt parlamentsvalg. Den nationalistiske regeringschef Narendra Modi ventes at få seriøs modstand fra Kongrespartiets leder, Rahul Gandhi, som appellerer til Indiens fattigste

Nyay er det hinduistiske ord for retfærdighed. Og det er det, den 48-årige Rahul Gandhi nu lover at give Indiens befolkning, hvor flere hundrede millioner stadig lever i dyb fattigdom, og hvor uligheden bliver stadig større. Kongrespartiets leder er klar med en plan, der går ud på at tildele 50 millioner af Indiens fattigste familier hver omkring 7000 kroner om året. Det vil være til gavn for 250 millioner mennesker svarende til 20 procent af befolkningen.

”Den endelige kamp mod fattigdom har taget sin begyndelse. Vi vil udradere al fattigdom i vores land,” lød det fra Rahul Gandhi, da han lancerede Kongrespartiets valgprogram.

Eksperter har kaldt det en kende urealistisk at finansiere et så omfattende program til bekæmpelse af fattigdom i et land med 1,3 milliarder indbyggere. Det vil kræve over 300 milliarder kroner at gennemføre. Udspillet fik da også ifølge BBC en bidsk kommentar fra regeringspartiet, Bharatiya Janata Parti (BJP), der selv har lanceret lignende hjælpeprogrammer:

”Hvis man alligevel står til et valgnederlag, kan man jo love hvad som helst,” skrev BJP’s generalsekretær Ram Madhav på Twitter.

Men det er oplagt for Rahul Gandhis venstreorienterede Kongresparti at fiske i rørte vande. For den store fattige del af Indiens befolkning er blevet slemt skuffede over, at Narendra Modi og hans regering ikke har skaffet økonomisk fremgang for alle, sådan som han lovede, da han kom til magten i 2014.

Ganske vist er det lykkedes Modi at sætte gang i den indiske økonomi. Men den økonomiske vækst på omkring syv procent har ikke udmøntet sig i flere jobs. Tværtimod. Indien er havnet i den værste jobkrise i 45 år, da ledigheden i 2017/2018 landede på 6,1 procent og dermed på det højeste niveau siden 1973. Tallene stammer Indiens nationale statistiske kontor, der tidligere på året lækkede dem til avisen Business Standard. Det var ikke tal, Modi havde ønsket at få frem, og han blev siden kritiseret for at ville skjule dem op til parlamentsvalget.

En meningsmåling fra India Today foretaget i januar viser da også, at opbakningen til Modi er faldet fra 65 procent i januar 2017 til 46 procent. Og denne tendens blev yderligere bekræftet, da Kongrespartiet i december vandt regionalvalg i to nord-indiske provinser, der ellers traditionelt er BJP-land.

Ikke desto mindre er Narendra Modi kampberedt og i gang med at køre sit nationalistiske skyts frem i et forsøg på at sikre sig opbakning fra Indiens hinduer, der udgør 80 procent af befolkningen.

”Nationalisme er vores inspiration, økonomisk udvikling for de fattige i tilbagestående områder er vores filosofi, og god ledelse er vores mantra,” sagde Modi ifølge Reuters, da han offentliggjorde partiets valgprogram.

Ifølge Sanjay Kumar, der er direktør for center for studier i samfundsudvikling (CSDS), går det igen i hele premier-ministerens valgkamp.

”BJP’s kampagne kredser i høj grad omkring nationalisme og national sikkerhed,” siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

At føre Indien over på en mere nationalistisk kurs er ikke godt nyt for landets religiøse mindretal. Det har allerede skabt problemer for blandt andre landets 175 millioner muslimer, og ifølge Human Rights Watch er hadforbrydelser på baggrund af religion eller kaste taget voldsomt til, siden Modi kom til magten i 2014.

Når inderne i dag tager hul på parlamentsvalget, der strækker sig over seks uger, tegner det stadig til en valgsejr for det siddende regeringsparti, men ikke så overbevisende som ved seneste valg. Ifølge en meningsmåling fra CVoters står BJP-koalitionen til at vinde 267 af parlamentets 543 pladser.

Alligevel vejrer Rahul Gandhi som fjerde generation af Nehru-Gandhi-dynastiet morgenluft. Familien er det tætteste, Indien kommer på den amerikanske Kennedy-klan og med mindst ligeså blodige spor. Hans farmor, tidligere premierminister Indira Gandhi, blev myrdet af sin livvagt i 1984. Samme skæbne overgik hans far, tidligere premierminister Rajiv Gandhi, der blev dræbt af en tamilsk selvmordsbomber i 1991. Enken, den italiensk-fødte Sonia Gandhi og altså Rahuls mor, afviste i første omgang at gå ind i politik, men overtog senere ledelsen af partiet. Og nu er det altså hendes 48-årige søn, der skal forsøge at løfte den tunge politiske arv.

Men det bliver svært – også fordi Modi givetvis vil slå på sin ydmyge baggrund som søn af en te-sælger. Hvorimod unge Gandhi kommer fra overklassen.

Valgkommissionen har opsat over en million valgsteder, og der stemmes frem til 19. maj. Et endeligt resultat ventes den 23. maj.

Rahul Gandhi og søsteren Priyanka Gandhi Vadra førte i går valgkamp for Kongrespar-tiet i Amethi i delstaten Uttar Pradesh. Foto: Jitendra Prakash/Reuters/Ritzau Scanpix.