Prøv avisen
Hvad læser de i verden

Fjernsynsskænderi skabte storsælgende selvhjælpsbog

Den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Peterson har fanget tidsånden med sine 12 regler for livet, som han kalder en modgift mod kaos

Nærmest ud af ingenting er den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Peterson fra Toronto blevet et af de hotteste navne inden for selvhjælp i den engelsktalende verden.

Hans bog ”12 Rules for Life: An Antidote to Chaos” (12 regler til livet: En modgift mod kaos) udkom sidst i januar i Storbritannien. På daværende tidspunkt var han stort set ikke kendt uden for hjemlandet Canada og blandt intellektuelle kritikere af politisk korrekthed og krænkelseskultur. Men et regulært skænderi på direkte tv om lønforskellen mellem mænd og kvinder med den britiske tv-vært Cathy Newman på Channel 4 News viste sig at være katalysatoren, som sendte ham til tops på bestsellerlisterne i Storbritannien, Canada og USA. Det famøse interview er i skrivende stund tilmed vist over 10 millioner gange på YouTube og har også været omtalt flere gange her i avisen, senest i lørdags.

Hans britiske forlag Allen Lane har tilmed pralet med, at hans 170 kroner dyre bog sælger bedre end Bibelen.

Udgangspunktet for Jordan B. Peterson er, at vi i Vesten bevæger os væk fra, hvad der traditionelt giver os mening såsom religion og nationalitet, og at vi i stedet synker ned i, hvad han kalder ”desperat meningsløshed”.

Hans modsvar er, at vi skal stå sammen skulder ved skulder og dele byrden af at være til. I bogen bruger han begrebet om at ”være til” med henvisning til den tyske filosof Martin Heidegger og hans værk ”Væren og tid” fra 1927.

Og Jordan B. Peterson er meget fokuseret på den kristne begrebsverden i sin bog om de 12 livsregler.

”Bibelen er på godt og ondt det fundamentale dokument i vestlig civilisation. Et nøje og respektfuldt studie kan afsløre ting for os om, hvad vi tror, og hvordan vi skal agere,” skriver han blandt andet.

Men han trækker også på tænkere fra Friedrich Nietzsche til Fjodor Dostojevskij – noget, som kan synes langt væk, når der blandt de 12 regler er oplagte overskrifter som regel 6: ”Sørg for, at du har orden i eget hus, før du kritiserer andre.” Eller regel 8: ”Sig sandheden – eller lad i det mindste være med at lyve.” I den mere finurlige afdeling er regel 11: ”Forstyr ikke børn, når de står på skateboard” samt regel nummer 12: ”Ae altid en kat, du møder på din vej.”

Eftersom Jordan B. Peterson blandt andet er røget så højt til tops ved kontroversielt at forsvare, at der er kan være naturlige årsager til, at mænd tjener mere end kvinder, så må det sidste råd vel afhænge af, om katten skal stryges med eller mod hårene.