Prøv avisen

Flere illegale omskæringer i Tyskland

Tysklands overrabbiner, Yona Metzger, under en pressekonference om omskæring i tirsdags. Jøderne i Tyskland er vrede over kendelsen ved domstolen i Köln tidligere på sommeren. Foto: Kay NietfeldEPA.

Mange læger tør ikke operere i kølvandet på domstols forbud mod religiøse omskæringer

Efter at en domstol i den tyske by Köln i juni forbød religiøse omskæringer af spædbørn, slår tyske læger nu alarm, fordi de støder på et stigende antal små patienter, der har fået problemer efter illegale operationer.

Ralf Lippert, der er læge i Bremen, oplever, at flere og flere drenge indlægges på hans klinik med blødende eller betændte sår efter omskæringer, der ikke er foretaget af læger.

LÆS OGSÅ: Flertal imod omskæring af drenge i Tyskland

Det er ganske tydeligt, at byen i øjeblikket har besøg af en person, der er blevet engageret af forældre til at foretage omskæringer, siger Ralf Lippert til avisen Tageszeitung.

Der er tale om såkaldt rejsende omskærere, som ofte er folk uden nogen form for lægelig uddannelse.

Kvaksalvere gnider sig i hænderne. Nu bliver operationerne udført af folk, der gerne vil give sig ud for mere, end de er. Det er 100 procent sikkert, siger den muslimske børnelæge Hikmet Ulus fra Köln til avisen Handels-blatt.

Domstolen i Köln besluttede i juni at forbyde religiøse omskæringer af små drenge med den begrundelse, at operationerne var vold mod børn. Ifølge domstolen krænker omskæringerne børnenes ret til selv at bestemme over deres kroppe.

Dommen gælder kun i delstaten Nordrhein-Westfalen, men alligevel har lederen af det tyske lægekammer, Frank Ulrich Montgomery, rådet alle læger til at nægte at foretage religiøst motiverede omskæringer, så længe det ikke er klart, om indgrebene er lovlige eller ej.

Flere og flere læger retter sig efter lægekammerets råd. For eksempel har Ralf Lippert og Hikmet Ulus aflyst alle planlagte religiøse omskæringer, og det Jødiske Sygehus i Berlin meddeler også, at det har indstillet alle religiøse omskæringer.

Vi kan ikke lade vores læger operere uden retssikkerhed, siger cheflæge Kristof Graf til det protestantiske nyhedsbureau epd.

Sygehuset har de seneste år foretaget cirka 100 religiøst motiverede omskæringer om året. De fleste patienter var muslimer.

Ralf Lippert er overbevist om, at der også før dommen altid har fundet illegale omskæringer sted i det tyske samfund. De tyske sygekasser dækker nemlig ikke udgifterne til religiøse omskæringer.

Nogle forældre vil hellere spare penge og engagerer derfor en uprofessionel omskærer i stedet for at betale flere tusinde kroner til et sygehus, siger han.

Indtil dommen i Köln var Ralf Lippert og mange af hans kolleger villige til at omskære drenge under betingelse af, at indgrebene fandt sted med fuld narkose, og at børnene var et år eller ældre.

Naturligvis kan der også opstå komplikationer, når læger omskærer, men det er bedre, at vi gør det, end at andre med dårligere forudsætninger gør det, siger Ralf Lippert.

Den tyske regering har meddelt, at den i løbet af efteråret vil gøre det lovligt for læger at foretage religiøst motiverede omskæringer af drenge. Men nu vokser modstanden i alle partier mod en lovliggørelse af indgrebene, og derfor er det mere end tvivlsomt, om loven overhovedet kan vedtages i år.

Den tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger fra det liberale FDP advarer om, at Tysklands højeste domstol, Forbundsforfatningsdomstolen, måske vil beskæftige sig med loven. Hvis det bliver tilfældet, kan der meget let gå flere år, før Tyskland får klare regler på området.