Prøv avisen

Flere lande advarer mod stråling i Japan

En række lande advarer nu deres statsborgere mod strålefaren fra atomkraftværket Fukushima. Inklusiv Danmark

USA, Sverige og nu også Danmark opfordrer alle deres statsborgere, der bor inden for en radius af 80 kilometer fra det ødelagte japanske atomkraftværk Fukushima, til at lade sig evakuere eller blive inden døre.

I en opdateret rejsevejledning fra det danske udenrigsministerium, der kom sent onsdag aften, frarådes endvidere alle rejser til det jordskælvsramte land.

Den amerikanske ambassade i Tokyo offentliggjorde rådene i en erklæring, der blev distribueret til journalister, der i øjeblikket er på rejse med USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, i Egypten.

- Vi anbefaler for en sikkerheds skyld, at amerikanere, der bor inden for 80 kilometer fra Fukushima atomkraftværket, til at forlade området eller blive inden døre, hvis det ikke kan lade sig gøre at rejse, hedder det i meddelelsen fra den amerikanske ambassade.

Senere onsdag opfordrede de svenske myndigheder alle svenskere, der bor inden for 80 kilometer fra værket, til at forlade området. Samtidig fraråder Sverige alle ikke-nødvendige rejser til Japan.

Den franske regering har tidligere opfordret alle sine statsborgere i Japans hovedstad, Tokyo, til at forlade landet eller bevæge sig sydpå.

Storbritannien opfordrer ligeledes sine statsborgere i Japan til at overveje at forlade Tokyo og områderne nord for Tokyo.

Opfordringen til evakuering sker som følge af den eskalerende japanske atomkrise og frygten for strålingsfare fra det havarerede a-kraftværk Fukushima 1, der ligger 250 kilometer fra hovedstaden.