Prøv avisen

Flere migranter søger mod Spanien

Ifølge den spanske afdeling for FN’s højkommissariat for flygtninge, UNHCR, er der indtil august i år kommet flere end dobbelt så mange flygtninge som i hele 2016. Foto: ritzau

Både til havs og til lands er antallet af migranter steget i år. I de seneste dage er næsten to hundrede afroafrikanere trængt ind i den spanske enklave Ceuta, og andre 700 har forsøgt at forcere grænsehegnene

Mens det samlede antal flygtninge og migranter, der krydser Middelhavet for at kommer til Italien og Grækenland, er faldet i år, er det steget mærkbart mod Spanien. Ifølge den spanske afdeling for FN’s højkommissariat for flygtninge, UNHCR, er der indtil august i år kommet flere end dobbelt så mange flygtninge og immigranter som i hele 2016.

I de første syv måneder af 2017 er 12.100 personer – såvel flygtninge som indvandrere – kommet til Spanien over havet eller på landjorden. I hele 2016 kom der 5900. Rosa Ortero, talskvinde for UNHCR i Madrid, mener dog, det er for tidligt at konkludere, at migrantruten er ved at flytte sig fra øst til vest i Middelhavet.

”Antallet af både med migranter og flygtninge stiger altid om sommeren, når havet er roligt,” siger hun.

Også FN’s anden organisation for international migration, IOM, med hovedsæde i Geneve i Schweiz taler om en kraftig stigning i antallet af migranter til Spanien.

”Spanien kan overhale Grækenland i år, hvis der kommer lige så mange i årets sidste måneder som i de første syv,” siger IOMs talsmand Joel Millman til det spanske nyhedsbureau EFE. Ifølge IOM er der kommet 8385 immigranter og flygtninge til havs i årets syv første måneder, næsten fire gange så mange i forhold til samme periode sidste år.

Men trods nedgangen er den centrale rute fra Libyen til Italien stadig flygtningenes og migranternes foretrukne. Mellem januar og august kom der ifølge IOM 96.800 personer mod næsten 101.000 i samme periode af 2016. Grækenland er derimod faldet betragteligt fra over 160.000 personer i de syv første måneder af 2016 til godt 12.000 i år.