Flere og flere afrikanske børn bliver udsat for seksuelle overgreb

Fattigdom og svag lovgivning er med til at gøre afrikanske børn til lette ofre for seksuelt misbrug. Det viser den første store panafrikanske undersøgelse

I en række afrikanske lange har mindst hver fjerde pige og hver 10. dreng i alderen to til 18 år været udsat for ”seksuel vold”. På billedet ses en nigeriansk kvinde med sit barn, hun angiveligt har fået efter en voldtægt. Arkivfoto.
I en række afrikanske lange har mindst hver fjerde pige og hver 10. dreng i alderen to til 18 år været udsat for ”seksuel vold”. På billedet ses en nigeriansk kvinde med sit barn, hun angiveligt har fået efter en voldtægt. Arkivfoto. Foto: Fati Abubakar/AFP/Ritzau Scanpix.

Seksuel udnyttelse af børn i Afrika udgør en reel ”nødsituation”. Ovenikøbet en nødsituation, der har udfoldet sig længe i det skjulte, og som breder sig hastigt. Det viser den første store undersøgelse på området.

Listen over overgreb er lang: I Kenya, Tanzania, Malawi, Zimbabwe og Swaziland har mindst hver fjerde pige og hver 10. dreng i alderen 2 til 18 år været udsat for ”seksuel vold”.

I Ghana er næsten hvert femte barn og unge under 18 år blevet voldtaget, og svimlende 38 procent af de ghanesiske børn har været udsat for seksuelle overgreb. I Vestafrika forlanger gymnasie-lærere sex i bytte af eleverne til gengæld for højere karakterer. Og i Egypten er 36 procent af gadebørnene blevet seksuelt misbrugt eller udnyttet, ligesom mindreårige egyptiske piger fra fattige familier i stigende grad bliver tvunget ud i såkaldte turist-ægteskaber. Pigens forældre får penge af manden for at lade deres datter ”gifte” sig med ham – og igen penge, når manden få dage eller uger senere lader sig skille.

I det hele taget er sexturisme med til at forværre seksuel udnyttelse og prostitution af børn i disse år, og pædofile fra lande som USA, Storbritannien, Tyskland, Italien, Kina, Sydkorea, og Canada rejser både selv til Afrika for at begå seksuelle overgreb på børn eller bestiller dem på internettet.

Og seksuelle overgreb på afrikanske børn bliver også i stigende grad delt på internettet, lyder det fra lederen af den uafhængige afrikanske forskningsorganisation African Child Policy Forum ACPF’s afdeling for børn og familie og medforfatter til rapporten, Shimelis Tsegaye.

”Grooming (hvor den voksne etablerer kontakt til barnet med henblik på senere at begå et seksuelt overgreb, red.), sexting (af beskeder med seksuelt indhold, red.), seksuel udnyttelse og livestreaming af misbrug af børn – hvor forældrene nogle gange er medskyldige – bliver gjort mulig, fordi meget få afrikanske lande har love, der beskytter børn online,” siger han til den britiske avis The Guardian.

Det er ACPF, der har offentliggjort undersøgelsen, hvor forskere for første gang kortlægger og analyserer den samlede eksisterende viden på området fra 52 af de 54 afrikanske lande.

Seksuel udnyttelse er ”en ond og ekstrem form for vold, der desværre vokser hurtigt og finder nye udtryksformer,” konstaterer rapporten.

Det er vigtigt at holde fast i nuancerne, understreger områdeansvarlig for Afrika hos hjælpeorganisationen Red Barnet, Jakob Eilsøe Mikkelsen.

Han peger på, at det vil være lige så grænseoverskridende for de fleste afrikanske forældre at prostituere deres eget barn som for danske forældre.

”Men børneægteskaber og fattigdom spiller afgørende roller. Eksempelvis ser vi ofte, at piger i alderen 14 år og opefter indgår i en seksuel relation med en ældre mand, hvor pigerne modtager penge eller materielle goder i bytte for seksuelle ydelser,” siger han.

Hverken fattigdom eller børneægteskaber alene kan dog forklare, hvorfor handicappede børn i Cameroun og Senegal ifølge rapporten har en meget højere risiko for at blive voldtaget eller udsat for andre seksuelle overgreb end deres jævnaldrende. Eller hvorfor afrikanske gadebørn er i ”ekstrem stor” risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb.

Synet på handicappede og gadebørn er ganske rigtigt problematisk mange steder i Afrika, siger Jakob Eilsøe Mikkelsen.

”Handicap er mange steder forbundet med skam og noget, man ser ned på, og børnene risikerer at blive udstødt og kan ende på gaden, hvor de er meget udsatte. Desværre ser vi ofte, at også politiet står bag seksuelle overgreb på gadebørn. Generelt kan man tale om, at der bliver set ned på handicappede og gadebørn, og at det virkelig er noget, der skal arbejdes med,” siger han.

Selvom det er en ”chokerende” virkelighed, rapporten med egne ord afdækker, vurderer den internationale børnerettighedsforkæmper og ACPF-bestyrelsesformand Graça Machel, at mørketallet på området stadig er enormt.

”Et ud af tre børn, der er blevet seksuelt udnyttet, fortæller det ikke til nogen,” fastslår hun i en artikel på den afrikanske nyhedsplatform AfricanArguments.