Prøv avisen

Flere og flere sultne amerikanere

Såkaldte "spisekamre", der som her i New York uddeler gratis mad til amerikanere i nød, får nu også besøg af middelklassefamilier. I delstaten Mississippi har hver fjerde borger "for nylig" manglet penge til at købe mad for. -- Foto: Spencer Platt.

Én ud af otte amerikanere modtager nu fødevarehjælp

Hylderne bugner i USA's supermarkeder, men et stigende antal borgere i et af verdens rigeste lande har ikke råd til at købe den mad, som de har brug for. I løbet af sidste år oplevede næsten én ud af fem amerikanere at mangle penge til at fylde deres egen eller deres familiers maver, og én ud af otte borgere i den finanskrise- og arbejdsløshedsramte nation modtager nu fødevarehjælp fra det offentlige system.

Det viser en undersøgelse udført af analyseinstituttet Gallup i samarbejde med den uafhængige amerikanske sultbekæmpelsesgruppe Food Research and Action Center, FRAC. Den usædvanligt omfattende undersøgelse, der er baseret på data fra cirka en halv million mennesker, afspejler bredden og dybden af Amerikas sultproblem.

I 45 ud af 50 delstater sagde over 15 procent af de adspurgte, at de "for nylig" havde manglet penge til at købe mad. Ifølge rapporten er Mississippi, hvor 26,2 procent af befolkningen lider under "fødevareafsavn", hårdest ramt, mens North Dakota, hvor det samme gælder for 10,6 procent, er den "mindst sultne" delstat.

– Data i denne rapport viser, at fødevareafsavn – at løbe tør for penge til at købe den mad, som familier har brug for – er et landsdækkende problem, konstaterer James D. Weill, der er direktør for FRAC.

Den økonomiske krise har desuden fået antallet af amerikanere i det offentlige food stamp-fødevareprogram, der dækker mennesker med en indkomst under eller tæt på fattigdomsgrænsen, til at svulme til 36 millioner. Det svarer til, at en ud af otte amerikanere deltager i programmet, der forsyner dem med plastickort, som kan bruges i supermarkeder til at betale for basisvarer såsom brød og mælk. Hver måned sættes et fast beløb – i gennemsnit 130 dollar (cirka 710 kroner) – ind på modtagerens kort.

Den nye rapports konklusioner bakkes op af oplysninger fra USA's landbrugsministerium, hvis seneste kortlægning af omfanget af "fødevareusikkerhed" viser, at i 2008 manglede 14,6 procent af amerikanerne regelmæssig og fyldestgørende adgang til mad. Det er en markant stigning fra året forinden og det højeste tal målt, siden de årlige kortlægninger begyndte i 1995. Tallene viser også, at antallet af amerikanske børn, som lever i hjem uden tilstrækkeligt med mad på bordet, voksede fra 13 millioner til 17 millioner i løbet af 2008.

Læs også: Sparsommeligheden vender tilbage i USA
nyholm@kristeligt-dagblad.dk