Prøv avisen

Flugt fra Tokyo umulig

Ansatte i en japansk børnehave følger børnene til et evakueringscenter i Tokyos Ikebukuro-område. Mens børnene er iført gule hætter, har personalet iført sig sikkerhedshjelme. -- Foto: AFLOEOA.

Tokyo trues af atomkatastrofe, men de disciplinerede indbyggere holder hovederne kolde, selvom de reelt ikke kan flygte

Det er et mareridt, der hører katastrofefilm til. En radioaktiv sky, som driver hen over en af verdens største byer.

For Japans hovedstad, Tokyo, med 12 millioner indbyggere og 30 millioner i hele Tokyo-regionen, er det en katastrofe, der risikerer at blive virkelighed.

Krisen på Fukushima-værket 250 kilometer nordøst for Tokyo eskalerede i går dramatisk. Ja, der er sket udslip, sagde regeringstalsmænd, som blev ved med at understrege, at folk skal tage det roligt.

Vinden bar da imod Tokyo, og i udkanten af millionbyen blev der målt forhøjet radioaktivitet, dog ikke på et niveau, der er til fare for mennesker.

Imidlertid kæmper atomteknikerne stadig med at få de nedsmeltningstruede reaktorer under kontrol.

I Tokyo er stemningen trykket. Mange udlændinge er draget til lufthavnen og prøver at komme væk. De få tog, der kører ud af byen mod syd, er udsolgt, men generelt er situationen rolig.

Det voldsomme jordskælv i fredags har medført store forstyrrelser i jernbanedriften, så mange japanere kan ikke komme på arbejde. Det har ført til, at vejene er fyldt med biler, men som dagen skred frem i går, og situationen på Fukushima-værket blev forværret, var det, som om der også blev færre mennesker på Tokyos gader.

Folk gik hjem for at se tv og følge situationen. Andre stod roligt og disciplineret i kø ved forretninger for at hamstre vand og mad.

Tirsdag aften var byen stille, og der var ingen tegn på masseflugt. I praksis synes det også umuligt at flygte. Vejene er fyldt med biler, kun få tog, og måske 12 millioner mennesker, der vil væk.

En af Tokyos indbyggere er den 39-årige dansker Jesper Lagerberg, og han bliver.

"Jeg tror stadig på, at myndighederne kan få situationen under kontrol. Selvom det kan virke meget dramatisk i medierne, er man nødt til at se lidt køligt på det," siger han.

"Hvis tingene mod forventning forværres drastisk, kan jeg godt forestille mig at trække mod Vestjapan. Men det vil der nok være uhyggeligt mange, der vil gøre. Som det ser ud nu, ser jeg ingen bydende grund til at forlade Tokyo," siger han.

Atomkrisen er en sag, der rammer lige ned i et følsomt område i den japanske folkesjæl.

Japan har lagt jord til de eneste to atombomber, der er brugt i krig, nemlig bomberne i Hiroshima og Nagasaki.

Bomberne har bidraget til den japanske skepsis over for atomkraft, der imidlertid er helt central i det japanske samfund. De 54 reaktorer i landet leverer 30 procent af strømforbruget, men når den igangværende krise er overstået, kan det være, at regeringen kommer under pres for at finde andre energikilder.

"De skal væk. Alle sammen," siger en japaner først i 20'erne, der sammen med en kammerat sidder og kigger på en grafik i en avis over de japanske atomanlæg.

Så kommer I jo til at mangle strøm?

"Så må vi fortsætte som nu, hvor strømmen forsvinder nogle timer hver dag på grund af krisen. De værker her, de er for farlige. Det ved alle nu, og folk snakker ikke om andet," fortæller han.

Hvis den unge mand har ret, og der kommer et pres for at nedtrappe atomkraft, er det dårligt nyt for regeringen. Der er en plan om, at a-kraft i 2017 skal levere 40 procent af elforbruget.

Den japanske atomindustri har i øvrigt før været udsat for heftig kritik. Tilbage i 2002 blev topchefen for Tepco, der driver a-kraftværkerne, tvunget til at gå af, da det kom frem, at Tepco havde forfalsket sikkerhedstest på værkerne. /ritzau/

mennesker side 8

leder side 10