Prøv avisen
Global debat

USA vægrer sig ved at se medansvar i øjnene og modtage flygtninge

Aktivister og bekymrede borgere samledes i søndags i New York for at vise sympati med Aylan, drengen der druknede som bådflygtning. Foto: Demotix

Hjælpegrupper og meningsdanner retter nu søgelyset mod USA og supermagtens i manges øjne stærkt mangefulde indsats i forhold til flygtningekrisen

De vældige flygtninge- og migrantstrømme fra Mellemøsten og Nordafrika til Europa er dagligt topnyheder i de amerikanske medier, der har sendt journalister og fotografer til lande som Grækenland og Ungarn for at sende reportager hjem til USA.

Men mens pressefotografier af desperate og druknede flygtninge har affødt forpinte reaktioner fra mange verdensledere, så forholder amerikanske politikere sig anderledes tavse.

Det får nu hjælpegrupper og meningsdannere til at rette søgelyset mod USA og supermagtens i manges øjne stærkt mangelfulde indsats.

Det er vanskeligt at afskrive den syriske folkevandring nordpå som ”et europæisk problem”, når USA bekriger Islamisk Stat, IS, i Syrien, skriver eksempelvis Michael Ignatieff i avisen New York Times.

”Hvis vi har bevæbnet syriske oprørere, bør vi så ikke også hjælpe de mennesker, der forsøger at fjerne sig fra deres bane? Hvis vi har forsømt at mægle en fredsaftale i Syrien, kan vi så ikke hjælpe de mennesker, som ikke længere kan vente på fred,” spørger han retorisk.

Siden den syriske borgerkrigs begyndelse i 2011 har regeringen i Washington sendt mere end fire milliarder dollar (cirka 27 milliarder kroner) i nødhjælp til lokalområderne. Men antallet af syriske flygtninge, som har fået asyl i USA, beløber sig kun til 1554 til dato, omend USA's udenrigsministerium har indvilliget i at hæve kvoten til op imod 8000 i 2016. Det er ansvarsforflygtigelse, mener kritikere.

”Her i USA har vores politikere foretrukket gladelig at ignorere problemet, og den amerikanske offentlighed har gladelig foretrukket at lade dem gøre det,” fremfører kommentatoren Amanda Taub, der er tidligere menneskerettighedssagfører, i internetmagasinet Vox.

USA bevilliger asyl til cirka 70.000 personer hvert år, men ifølge flere amerikanske medier prioriteres syriske muslimer lavt på grund af en frygt for, at terrorister fra IS vil snige sig ind under dække af at være flygtninge.

”Terrorister har gjort det klart, at de ønsker at manipulere flygtningeprogrammet til at smugle agenter ind i Vesten,” som republikaneren Michael McCaul, der er formand for udvalget for hjemlandets sikkerhed i Repræsentanternes Hus, udtrykte det ved en nylig kongreshøring.

Det voksende pres på USA for at tage medansvar for flygtningekrisen ansporede tidligere i denne uge Det Hvide Hus til at melde ud, at præsident Barack Obama ”aktivt gransker” måder at hjælpe på. Det er endnu uklart, hvorvidt USA vil afsætte endnu flere penge til hjælpearbejdet i nærområderne eller åbne døren for et større antal flygtninge.

Imens dukker flertallet af politikerne i Washington, republikanere såvel som demokrater, sig. Da avisen The Guardian forleden spurgte samtlige 22 præsidentkandidater fra de to partier, om USA skulle tage flere flygtninge, svarede blot en enkelt kandidat, demokraten Martin O'Malley, entydigt ja.

”Hvis Tyskland - et land med blot en fjerdedel af vores befolkning - kan tage 800.000 flygtninge i år, så kan vi - en nation af flygtninge og indvandrere - utvivlsomt gøre mere,” siger Martin O'Malley til avisen.

Andre er lodret uenige. Den republikanske præsidentkandidat Scott Walker gør sig eksempelvis til talsmand for, at USA ikke skal tage imod flere syriske flygtninge, før USA har håndteret truslen fra IS.

”Det, som vi bør gøre, er at tage os af IS. Indtil vi begynder at forholde os direkte til IS, undviger vi problemets kerne,” siger han.

En gruppe på 14 demokratiske senatorer stod i maj bag det hidtil mest konkrete politiske forslag, da de i et brev til Det Hvide Hus foreslog, at USA modtager 65.000 syriske flygtninge. I brevet sammenligner de den nuværende krise med det internationale svigt af jøder, der flygtede fra Nazityskland:

”Det er moralsk, juridisk og sikkerhedsmæssigt bydende nødvendigt for USA at lede ved eksempel og gribe vor tids værste flygtningekrise an,” skriver de.