Flygtninge deltager i OL for at bringe håb

Verden har næsten 65 millioner flygtninge. For første gang deltager 10 af dem i De Olympiske Lege

18-årige Yusra Mardini (forrest i midten) er kristen flygtning fra Syrien og bor nu i Tyskland. Hun er én af 10 deltagere på det olympiske flygtningehold, som her poserer foran den ikoniske Kristus-statue i Rio.
18-årige Yusra Mardini (forrest i midten) er kristen flygtning fra Syrien og bor nu i Tyskland. Hun er én af 10 deltagere på det olympiske flygtningehold, som her poserer foran den ikoniske Kristus-statue i Rio. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Scanpix.

10 atleter, der er fordrevet fra deres hjemland, vil i dag marchere ind på det olympiske stadion i Rio de Janeiro i Brasilien. Det er første gang, flygtninge på den måde deltager i De Olympiske Lege.

Deltagelsen er besluttet af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, men sker på initiativ af FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR, som har ønsket at sende et signal til verdens 65 millioner flygtninge om, at der er håb om et bedre liv.

Meget sigende deltager de 10 flygtninge i løb og svømning – discipliner, som de har selv har brugt under deres flugt – samt judo, en selvforsvarsteknik.

Blandt de 10 flygtninge er den 18-årige kristne, syriske kvinde Yusra Mardini, som flygtede via Libanon, Tyrkiet, og den græske ø Lesbos, før hun endte i Berlin i Tyskland. Hendes far var svømmetræner, og allerede hjemme i Damaskus trænede hun med det mål at komme til OL i Rio. Men efter 2011, hvor volden tog til i Syrien, mistede hun håbet – og det afgørende slag kom, da hendes svømmestadion blev bombet.

For blot et år siden forlod hun Damaskus sammen med sin ældre søster og begav sig ud på den farefulde færd mod Europa, hvor de betalte menneskesmuglere for hjælp.

”Måske ville jeg dø undervejs, men jeg var allerede næsten død i mit land. Jeg kunne intet gøre,” har hun fortalt i et interview med nyhedsstationen BBC World Service.

Som så mange andre desperate flygtninge endte søstrene i en lille gummibåd. Der var plads til seks personer, men smuglerne proppede 20 mennesker ombord. Som en konsekvens tog båden vand ind, og det fik motoren til at stoppe. Passagerne smed først ejendele overbord, før Yusra Mardini hoppede i havet for sammen med søsteren at trække båden med en arm, mens de svømmede med den anden.

”Jeg tænkte, at det virkelig ville være trist, hvis jeg druknede på havet, for jeg er en svømmer,” sagde hun videre i interviewet.

De unge kvinder var i vandet i tre en halv time, før de blev reddet.

Efter ankomsten til Berlin begyndte Yusra Mardini at træne sammen med tyske elitesvømmere og stiller nu op i to discipliner ved OL.

Ifølge Sanj Srikanthan, der er politisk direktør ved flygtningeorganisationen International Rescue Committee, er Yusra Mardini og de andre flygtningeatleters OL-deltagelse ikke bare en symbolsk handling.

”Deltagelsen af et olympisk flygtningehold ved dette års lege er en fantastisk udvikling, som sender det stærke signal til mennesker, der er fordrevet af krig eller forfølgelse, at de ikke skal opgive deres drømme. Disse atleter skal huske os alle på den styrke og udholdenhed, som flygtninge har,” siger Sanj Srikanthan.

Under åbningsceremonien kommer holdet til at gå ind som det næstsidste hold før Brasilien, der som værtsnation slutter indmarchen af de 207 deltagende hold. Flygtningeholdet vil bære det officielle olympiske flag, hvor andre lande bærer deres nationale flag.

Følg de ti atleter på #teamrefugees