Flygtningepolitikken slog skår, men kansleren er tilgivet

To år efter at Merkel åbnede grænsen for flygtninge, splittede Tyskland og styrtdykkede i popularitet, står hendes parti til næsten 40 procent af stemmerne ved valget om en måned. Kristeligt Dagblad tog til vælgermøde i delstaten Thüringen for at finde ud af hvorfor

Trods buhråb og protestfløjter var Angela Merkel i strålende humør, da hun gæstede den lille by Vacha i den østtyske delstat Thüringen. En måned før valget tyder alt da også på, at hun kan fortsætte i en fjerde embedsperiode som kansler efter valget.
Trods buhråb og protestfløjter var Angela Merkel i strålende humør, da hun gæstede den lille by Vacha i den østtyske delstat Thüringen. En måned før valget tyder alt da også på, at hun kan fortsætte i en fjerde embedsperiode som kansler efter valget. . Foto: Swen Pförtner/AP/ritzau.

Hornorkestret på den middelalderlige markedsplads i byen Vacha i det centrale Tyskland lyder af ren idyl, men formår alligevel ikke at udslette indtrykket af en temmelig anspændt stemning. I den anden ende af det brostensbelagte torv, forbi bindingsværkshuse, fyldte ølbænke, rødmossede tyskere og osende pølseboder, står 20 medlemmer fra det højreekstremistiske NPD bag et metalhegn og omringet af lige så mange betjente.

De bærer skilte med et foto af Luther og teksten: ”Jeg ville stemme på NPD”. En af deres talere råber i mikrofonen, så spyttet står til alle sider: ”Merkel skal gå af! Tyskland har brug for en fremtid!”

Protesterne mod forbundskansler Angela Merkel, som i dag skal tale i byen, der tidligere var en del af Østtyskland, rokker dog ikke ved den kendsgerning, at næsten 40 procent af vælgerne har tænkt sig at stemme på hendes kristeligt demokratiske CDU, når de går til forbundsdagsvalg den 24. september. Det til trods for, at kommentatorer nærmest skrev hendes politiske nekrolog, efter at hun i september 2015 åbnede grænsen for flygtninge, polariserede det tyske samfund og banede vej for det højrenationale Alternativ for Tyskland. Hvorfor vil de stadig have Merkel?

”Hvad skulle hun have gjort? Sagt nej, vi vil ikke hjælpe mennesker i nød?,” siger hr. Kellermann, en pensioneret læge på 72 år, som mener, det må række med at oplyse sit efternavn.

”Det var det rigtige at gøre på det tidspunkt,” siger han efter at have tygget af munden ved en af pølseboderne.

Han kender to flygtninge- familier i byen og ved, at de ingen fremtid havde i hjemlandet. Men han støtter først og fremmest CDU, fordi den daværende kansler, nyligt afdøde Helmut Kohl, forenede landet efter Berlinmurens fald i 1989.

”Jeg er født i 1945 og vokset op med et delt Tyskland. Jeg er så taknemmelig for Kohl. Var det ikke for CDU, havde vi ikke haft den frihed, vi har i dag. Jeg havde måske aldrig set Paris,” siger han.

”Var det ikke for CDU, havde vi ikke haft den frihed, vi har i dag,” siger den 72-årige østtyskfødte hr. Kellermann om genforeningen af Tyskland i 1990 under den konservative kansler Helmut Kohl.
”Var det ikke for CDU, havde vi ikke haft den frihed, vi har i dag,” siger den 72-årige østtyskfødte hr. Kellermann om genforeningen af Tyskland i 1990 under den konservative kansler Helmut Kohl. Foto: Tobias Stern Johansen

Hr. Kellermann ”blev ikke lykkelig”, da Merkel tidligere på sommeren besluttede at lade Forbundsdagen stemme om at tillade homoseksuelle ægteskaber. Et brud med konservativ politik, som førte til et ja. Men han accepterer det.

”Alt i alt er jeg glad for Merkel. Socialdemokraterne ville have den afstemning, og indimellem må man gå på kompromis,” siger han om den store regeringskoalition.

Fritz Lambach, et 21-årigt CDU-medlem, som læser til maskinmester i Dresden, ”støtter Merkel endnu mere, efter hun åbnede grænsen”.

”Det var det mest kristne, vi kunne gøre,” siger den unge protestant.

CDU har den bedste politik for fremtidens Tyskland og EU, mener han.

”Vi skaber ikke mere gæld, som socialdemokraterne ville gøre, vi investerer i vores eget land, og vi arbejder for at holde sammen på EU,” siger han.

”De højrenationale har frihed til at mene, hvad de vil, men det er noget vrøvl, at det ville gavne Tyskland at trække sig ud af EU-samarbejdet, som CDU har kæmpet så hårdt for,” siger den 21-årige Fritz Lambach.
”De højrenationale har frihed til at mene, hvad de vil, men det er noget vrøvl, at det ville gavne Tyskland at trække sig ud af EU-samarbejdet, som CDU har kæmpet så hårdt for,” siger den 21-årige Fritz Lambach. Foto: Tobias Stern Johansen

Andre er mere skeptiske. Sabrina, en 37-årig lokal frisør, er ikke begejstret for kansleren.

”Jeg er her for at finde ud af, om CDU stadig er mit parti,” siger kvinden, der ikke vil have sit efternavn i avisen.

Højrenationalisterne giver hun dog heller ikke noget for.

”De aner jo ikke, hvad de laver. De vil lukke Tyskland om sig selv,” siger hun og nikker i retning af NPD’s gjaldende højttalere.

Hun plejer at stemme CDU, men den ukontrollerede flygtningestrøm anfægtede hende.

”Hvordan skal jeg sige det pænt? Det var ikke smart af Merkel at invitere alle de mange nye gæster. Fint med dem, der er kommet for at bidrage til det tyske samfund. Men de andre …”

Hun fejer i luften med håndryggen.

”Ud.”

Martin Luther ville stemme på NPD, mener det højreekstremistiske parti ifølge egne valgplakater. ”Merkel skal gå af! Tyskland har brug for en fremtid!”, lød parties budskab, da kansleren talte i Vacha i delstaten Thüringen i det tidligere DDR torsdag.
Martin Luther ville stemme på NPD, mener det højreekstremistiske parti ifølge egne valgplakater. ”Merkel skal gå af! Tyskland har brug for en fremtid!”, lød parties budskab, da kansleren talte i Vacha i delstaten Thüringen i det tidligere DDR torsdag. Foto: Tobias Stern Johansen

At kansleren blev lagt for had efter åbningen af grænsen afspejler sig ved dagens vælgermøde.

Alle veje til byens torv er barrikaderet af politibiler, og betjente står på hvert et hjørne for at sikre hendes rute. Så megen sikkerhed ville ikke have været nødvendigt for fire år siden, bemærker en betjent.

Klokken 17.03 flyver en helikopter med kansleren om bord hen over Enhedens bro, som forbinder den gamle grænse mellem øst og vest mindre end en kilometer fra torvet.

”Hvis man ikke er tilfreds med alt i Tyskland, kan man være taknemmelig for friheden til at gå over denne bro i dag,” siger Angela Merkel, som selv voksede op i øst, da hun træder op på scenen og modtager klapsalver fra de 2000 tilhørere.

Men ikke alle er glade. Bagerst på torvet står cirka 100 deltagere og blæser i fløjter, så kanslerens ord indimellem drukner. Også selvom hun kommer med indrømmelser:

”Vi kan og skal naturligvis ikke gentage et år som 2015,” siger hun med henvisning til de åbne grænser og nævner samarbejdet med Tyrkiet samt behovet for at hjælpe mennesker til et bedre liv i nærområderne.

Nogle tilhørere holder røde sedler op med teksten ”Rødt kort til Fru dr. Merkel”.

”Vi er her på grund af flygtningene, og fordi vi ikke har mange penge som pensionister,” bemærker en ældre dame.

Merkel-fans forsøger at skærme de røde sedler med grønne sedler med teksten ”Kansler”.

82-årige Inge Fischer vrisser af de fløjtende demonstranter:

”Hvad er det for noget skrigeri? Merkel er vores gæst. Hvor er det uhøfligt.”

CDU fører en fornuftig politik, Inge Fischer får sin pension, hun skal ikke klage, siger hun.

”Det var noget tåbeligt noget at sige ’wir schaffen das’ (vi klarer den),” siger Inge Fischer om kanslerens famøse udtryk, da hun åbnede grænsen i 2015.

”Men flygtningepolitikken er det eneste problem, jeg har haft med hende. Hun får min stemme.”