Flytning af USA’s ambassade til Jerusalem er stadig på dagsordenen

USA’s præsident Donald Trump overvejer fortsat at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem, siger hans vicepræsident, Mike Pence, på pro-israelsk lobbyorganisations årlige konference, hvor Israels premierminister lover tæt samarbejde med Trump

Endeløse klapsalver og jubelråb fulgte også søndag aften den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, da denne lovede, at USA stadig overvejer at flytte sin ambassade til Jerusalem.
Endeløse klapsalver og jubelråb fulgte også søndag aften den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, da denne lovede, at USA stadig overvejer at flytte sin ambassade til Jerusalem. Foto: Jose Luis Magana/AP.

I timevis klapper og jubler de tusinder af fremmødte ved den største pro-israelske lobbyorganisation i USA Aipacs årlige politiske konference i Washington. I går eftermiddag gjaldt klapsalverne den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, der talte over satellit:

”Israel er forpligtet til at arbejde med præsident Trump om at opnå fred med palæstinenserne og alle vore arabiske naboer”, sagde Netanyahu til taktfaste stående ovationer, hvorefter han som forhåndskrav fastholdt, at palæstinenserne anerkender Israel som en jødisk stat.

Endeløse klapsalver og jubelråb fulgte også søndag aften den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, da denne lovede, at USA stadig overvejer at flytte sin ambassade til Jerusalem.

”Efter i årtier blot at have talt om det overvejer den amerikanske præsident med største alvor at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem,” fastslog Pence.

En gang om året mødes 18.000 amerikanske jøder og andre amerikanske Israel-venner til konference hos lobbyorganisationen American Israel Public Affairs Committee (den amerikansk-israelske komite for offentlige anliggender). Her taler stribevis af prominente amerikanske og israelske politikere, forretningsfolk og akademikere om alle aspekter af forholdet mellem USA og Israel. Ikke kun politik, men mest. Fokus er på de politiske hovedtalere.

For et år siden var præsidentkandidaten Donald Trump hovedtaler ved Aipac-konferencen. Den republikanske kandidat lovede, også under stor jubel, at han som præsident ville ”flytte den amerikanske ambassade til det jødiske folks evige hovedstad, Jerusalem”.

Som repræsentant for USA’s 45. præsident, Donald Trump, forsikrede Mike Pence søndag de mange begejstrede tilhørere, at det ikke er glemt.

”Vi vil tro det, når vi ser det. Jeg tror ikke, det er sandsynligt, at ambassaden flytter,” siger Yael Patir, der er israelsk direktør for J-Street.

J-Street er en anden og mindre jødisk amerikansk lobbyorganisation, der blev grundlagt i 2008 som en reaktion på, at Aipac rykkede længere mod højre i takt med Israels regeringer. J-Street definerer sig som en pro-israelsk fredssøgende lobby, der opfordrer til en afslutning af besættelsen af Vestbredden og Gaza og til oprettelse af en palæstinensisk stat.

I flere israelske medier beskrives Mike Pence som en ’poleret’ udgave af Trump. En, der fremstiller præsidentens politik uden alle de grove floskler. Mike Pence understregede gennem hele sin tale Trump-regeringens fulde støtte til Israel. Han lovede også under jubel, at præsident Trump ikke længere vil tillade, at ”FN bliver et forum af skældsord imod Israel og Vesten”.

En israelsk diplomatisk kilde, der ønsker at være anonym, forklarer over for Kristeligt Dagblad, at som Pence fremstiller Trumps politik, bliver det mere tydeligt, at den nuværende amerikanske Israel-politik ikke afviger meget fra Trumps forgænger, Barack Obamas, og andre tidligere præsidenters. Samme kilde forklarer, at Benjamin Netanyahu er godt tilfreds med at kunne afvise sin egen højrefløjs krav om, at Israel skal opgive to-statsløsningen og frasige sig fredsprocessen.

Avisen Haaretz afslørede for nogle uger siden, at Netanyahu sammen med Obamas udenrigsminister, John Kerry, så sent som i september 2016 hemmeligt arbejdede i retning af en plan for en fredsmodel, der involverede ikke kun palæstinenserne, men også Jordan og Egypten med støtte fra Saudi-Arabien.

Det er blandt andet på grund af klare advarsler fra regionens arabiske ledere, at formuleringen ”alvorlige overvejelser” betyder, at Trump netop ikke vil flytte ambassaden til Jerusalem. Den første udenlandske statsleder, der besøgte Washington 10 dage efter at Trump var indsat som præsident, var Jordans kong Abdullah. Han kom for at udtrykke sin dybe bekymring for eventuelle store folkelige protester i hans eget og andre arabiske lande, hvis ambassaden flyttes til Jerusalem. Efter flere arabiske indsigelser skiftede Trumps retorik fra ”ambassadeflytning” til ”alvorlige overvejelser” om den.

Mike Pence sagde også på Aipac-konferencen, at han glæder sig til at tage USA’s nye Israel-ambassadør, David Friedman, i ed i næste uge. Friedman er en tidligere konkursadvokat, der har investeret store beløb i israelske bosættelser på Vestbredden. Friedman er imod oprettelsen af en palæstinensisk stat og har på forhånd erklæret, at han som ambassadør vil bo i Jerusalem og pendle til ambassaden i Tel Aviv. Også blandt Aipacs medlemmer er han et kontroversielt ambassadørvalg.

J-Streets israelske direktør forklarer, at der udspiller sig en dyb krise i forholdet mellem Israel og de amerikanske jøder.

”Der er en krise mellem amerikanske jøder, der for de flestes vedkommende er liberale, og den israelske regering, der på bekymrende måde stagnerer i forbindelse med en fredsløsning og gør indgreb i det israelske demokrati. Denne krise udspiller sig også under overfladen indenfor Aipac,” siger Yael Patir.