Prøv avisen

FN-chef: Våbenhvile i Libyen er et skridt mod fred

Medlemmer af oprørsstyrken Libyens Nationale Hær (LNA), som ledes af Khalifa Haftar, kæmpede sidste år ved Benghazi, da de rykkede frem mod Tripoli. Der er nu indgået en historisk våbenhvile, oplyser FN. (Arkivfoto) Foto: Esam Omran Al-Fetori/Reuters

Krigsførende parter enes om permanent våbenhvile i hele Libyen. Alle udenlandske krigere skal forlade landet.

FN's generalsekretær, António Guterres kalder en aftale om våbenhvile i Libyen et "fundamentalt skridt mod fred".

- Jeg appellerer til alle deltagende parter og regionale aktører om at respektere våbenhvileaftalens elementer og at sikre, at de iværksættes uden yderligere forsinkelse, siger Guterres.

FN's mission i Libyen oplyste tidligere på dagen på Facebook, at parterne i landets borgerkrig er nået til enighed om en "permanent våbenhvile i alle områder af Libyen".

Aftalen er underskrevet i Genève i Schweiz mellem krigens parter. Aftalen kaldes historisk.

- Dette er et vigtigt skridt frem mod fred og stabilitet i Libyen, lød det fra deltagerne.

Det er de to store grupper i den libyske konflikt, der har underskrevet aftalen om våbenhvile, fastslår FN's udsending i Libyen, Stephanie Williams.

- Jeg ønsker at lykønske jer for det, som I har opnået. Det har krævet stort mod, siger Williams i en lykønskning til repræsentanter for Libyens premierminister, Fayez al-Serraj, og landets stærke militære oprørsleder, Khalifa Haftar.

- Alle lejesoldater og udenlandske krigere skal forlade Libyen senest om tre måneder, siger Williams videre.

- Jeg håber, at dette indebærer en afslutning på den libyske befolknings lidelser, siger hun.

Regeringen i Tripoli under ledelse af premierminister al-Serraj anerkendes af FN. Den støttes samtidig af Tyrkiet. Styrker under ledelse af Haftar bakkes op af Rusland, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater.

Haftars oprørere har base i den vestlige del af landet. Den har med støtte fra adskillige militser længe forsøgt at indtage Tripoli i øst og tage magten.

Begge sider består imidlertid af ustabile koalitioner, der er kommet under stigende pres.

/ritzau/Reuters