FN blåstempler cyklen som et våben i klimakampen

En ny FN-resolution opfordrer til, at flere mennesker i verden cykler for at sikre en bæredygtig udvikling.

FN opfordrer flere mennesker til at tage cyklen. Samme opfordring kommer fra den danske regering. (Arkivfoto).
FN opfordrer flere mennesker til at tage cyklen. Samme opfordring kommer fra den danske regering. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

De 193 medlemmer af FN's Generalforsamling i New York City har natten til onsdag dansk tid vedtaget en resolution, der støtter cyklen som et redskab til at bekæmpe klimaforandringer med.

Resolutionen var foreslået af Turkmenistan og blev vedtaget enstemmigt. Ligesom alle andre resolutioner fra Generalforsamlingen er cykelresolutionen ikke bindende.

Onsdagens resolution opfordrer medlemslandene til at "integrere cyklen i den offentlige transport både i by- og landområder samt i udviklings- og udviklede lande".

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Mere cykling gennem forbedret trafiksikkerhed og promovering af det tohjulede transportmiddel vil ifølge resolutionen hjælpe med at opnå "en bæredygtig udvikling, herunder en reduktion af udledningen af drivhusgasser".

Mere specifikt opfordrer resolutionen de 193 medlemslande til at "sætte øget fokus på cykling i tværgående udviklingsstrategier, herunder cykeldelingstjenester".

Derudover også i "internationale, regionale, nationale og lokale udviklingspolitikker og programmer", når det er muligt, skriver AFP.

Herhjemme er det også et mål, at flere skal tage cyklen frem for bilen, når de skal transportere sig rundt.

Således har regeringen og støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale afsat 270 millioner kroner til at etablere nye og bedre cykelstier i Danmark.

Aftalen, der blev præsenteret i september sidste år, betyder, at i alt 39 cykelprojekter er blevet godkendt.

- Cykling er først og fremmest rigtig sundt. Jo flere, der springer på cyklen, jo bedre er det både for vores klima, men også for den enkeltes sundhed, sagde daværende transportminister Benny Engelbrecht (S) i september.

- Investering i cyklisme er en rigtig god samfundsmæssig investering, og derfor er det af stor betydning, at vi sikrer, der er nogle gode og trygge cykelveje.

De 39 projekter er fordelt over hele landet.

/ritzau/