FN-eksperter: Ytringsfriheden overtrumfer alt

Ytringsfrihed og herunder også religionsfrihed bør ikke begrænses, fastslår 18 juridiske eksperter i en ny rapport, der kritiserer blasfemilove, mediemonopoler og de såkaldte terrorlove

FN understreger i ny rapport, at ytringsfrihed er en central og ukrænkelig menneskerettighed
FN understreger i ny rapport, at ytringsfrihed er en central og ukrænkelig menneskerettighed. Foto: colourbox.com.

Rapporten fra FNs særlige menneskerettighedskomite har været længe undervejs. Men nu har 18 jura-eksperter offentliggjort den rapport, der allerede kaldes for en hyldest til ytringsfriheden. De 18 eksperter giver ytringsfriheden status som en meta-rettighed, der overtrumfer alle andre menneskerettigheder i den 15 sider lange rapport.

Rapporten er en meget stærk bekræftelse af, at ytringsfrihed har central vigtighed for alle menneskerettigheder, siger Michael OFlaherty, der er viceformand for den særlige komite, der også mener, at ytringsfriheden overgår alt, selvom den af og til virker stødene på religiøse grupper eller enkeltpersoner. Med særlig relevans til den debat, der præger en række lande efter massakren i Norge, om hvorvidt en begrænsning af islamkritik kan være med til at bekæmpe ekstremisme og radikalisering, er rapporten meget entydig og kontant.

De 18 jurister, hvoraf fire kommer fra muslimske lande, er alle enige om, at det skal være i orden at komme med udtalelser, der kritiserer en religion eller et særligt værdisæt. Problemet opstår netop, når lande forsøger at forbyde den slags inklusive blasfemilove.

Den opfattelse langer især ud mod flere af de islamiske lande, der siden 1999 har været med til at fremme ideen om at kriminalisere islam-kritik og senere religionskritik og religiøse ledere i bredere forstand.

Chefjurist i CEPOS, Jacob Mchangama, opfatter rapporten som overraskende god og positiv. Han mener, at den styrker ytringsfriheden i en tid, hvor mange forsøger at begrænse den.

Rapporten er en begmand til de islamiske lande, der forlanger kriminalisering af religionskritik, fordi den viser, at religiøse love ikke er nogen valid grund til at begrænse ytringsfriheden. Rapporten fastslår også, at ytringsfrihed er en universel rettighed, siger Jacob Mchangama.

Samtidig peger Jacob Mchangama på, at rapporten også kan få stor betydning for en række vestlige lande. Specielt de lande, der opretholder forbud mod holocaustbenægtelse.

Men også i hele spørgsmålet om ytringsfrihed på internettet og i sagen om WikiLeaks, hvor stifteren Julian Assange har offentliggjort en omfattende mængde amerikanske, hemmeligt stemplede dokumenter.

Rapportens fortolkning af ytringsfrihed vil faktisk beskytte folk som Julian Assange, der modtager og offentliggør fortrolige oplysninger, der har offentlighedens interesse, siger Jacob Mchangama.

Rapporten kommer halvanden måned inden FNs tredje racismekonference, den såkaldte Durban III konference, der i løbet af de seneste år er blevet centrum for de islamiske landes kamp for at kriminalisere religionskritik.

Rapporten defineres som en generel kommentar til, hvordan FNs juridiske grundlag for civile og politiske rettigheder skal defineres.

Og selvom komiteens rapport ikke er juridisk bindende, anses den for at være toneangivende på den måde, at de fleste medlemslande helst vil undgå at blive udpeget som stater, der forbryder sig mod ekspert-komiteens konklusioner.

allan@k.dk