FN fordømmer religionskritik

FN's Generalforsamling har vedtaget resolution, der fordømmer religionskritik

Resolutionen var i 1999 en resolution mod kritik af islam. I sin nuværende form opfordrer resolutionen til fordømmelse af generel religionskritik. Foto fra Durban II-konferencen i April 2009. -
Resolutionen var i 1999 en resolution mod kritik af islam. I sin nuværende form opfordrer resolutionen til fordømmelse af generel religionskritik. Foto fra Durban II-konferencen i April 2009. - . Foto: SALVATORE DI NOLFI Denmark.

Opbakningen bag en resolution, der fordømmer religionskritik, er blevet mindre i forhold til tidligere år. Men 80 lande, blandt dem de 57 medlemslande fra Organisationen for Den Islamiske Konference, OIC, sikrede, at resolutionen fredag nat blev vedtaget ved en afstemning i FN's Generalforsamling.

Resolutionen blev i sin originale form til i 1999 som en resolution mod kritik af islam. I sin nuværende form opfordrer resolutionen til fordømmelse af generel religionskritik, omend mange stadig ser resolutionen som de muslimske landes forsøg på at bremse islamkritik.

Resolutionen er ikke juridisk bindende, men chefjurist i den liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama, advarer om, at FN's vedtagelse af resolutionen betyder, at den vil danne grundlag for fremtidige slag om ytringsfrihed i international sammenhæng.

– Det er desværre meget sigende, at et flertal i FN stemmer for at indføre meget vidtgående indskrænkninger i ytringsfriheden samme uge, som FN's medlemslande ikke kan opnå enighed om en aftale, der ifølge FN selv skulle redde verden. Skal man sige noget positivt, er det, at der er færre lande, der stemte for resolutionen end tidligere, og det virker som om, at den kampagne, som en række menneskerettighedsorganisationer har iværksat, langsomt begynder at virke, siger Jacob Mchangama.

I november, da den samme religionskritik-resolution var til første afstemning, reagerede 100 organisationer fra 20 lande med meget skarp kritik. Denne kritik bliver nu tilskrevet en del af æren for, at knap så mange lande har bakket op omkring resolutionen i år. Sidste år blev resolutionen vedtaget med 86 stemmer og for to år siden med 108 stemmer.

– Gennem flere år har vi modarbejdet resolutionen for at værne om religionsfrihed og ytringsfrihed. Derfor er det meget opmuntrende at se den dalende støtte til resolutionen, siger Jay Sekulow, chef for American Center for Law and Justice.

allan@kristeligt-dagblad.dk