FN i Kosovo kendte til organhandel

Serberne bad i 2008 forgæves FN om en rapport om den påståede handel med serbiske fangers organer, selvom FN kendte til rapportens eksistens

Kosovos premierminister Hashim Thaci er en af de anklagede i en ny rapport om ulovlig organhandel under og efter krigen i Kosovo i 1990'erne. Her ses ved en pressekonference tidligere på måneden.
Kosovos premierminister Hashim Thaci er en af de anklagede i en ny rapport om ulovlig organhandel under og efter krigen i Kosovo i 1990'erne. Her ses ved en pressekonference tidligere på måneden. Foto: ARMEND NIMANI.

FN's mission i Kosovo, UNMIK, udførte selv retsmedicinske undersøgelser i sagen om Kosovos Befrielseshærs påståede handel med serbiske fangers organer. Det skete på bestilling af Krigsforbrydertribunalet i Haag (ICTY), og FN-rapporten om organhandlen blev ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger underskrevet to dage, efter at den danske topdiplomat Søren Jessen-Petersen tiltrådte som øverste chef for UNMIK i 2004.

Da sagen dukkede op igen, afviste UNMIK dog over for Serbien at kende til rapporten. Og UNMIK's talsmand bekræfter nu over for Kristeligt Dagblad, at man ikke udleverede rapporten til de serbiske myndigheder, da de bad om den i 2008. På det tidspunkt var Søren Jessen-Petersen ikke længere chef for FN-missionen i Kosovo.

Sagen er blevet aktuel, fordi den serbiske minister Rasim Ljajic, der også er chef for Serbiens nationale råd for samarbejde med krigsforbrydertribunalet i Haag, i et interview har anklaget Søren Jessen-Petersen for som daværende øverste chef for UNMIK at være ansvarlig for obstruktion af undersøgelser af Kosovos Befrielseshær og for at have dækket over rapporten om organhandel. Søren Jessen-Petersen har afvist alle beskyldninger.

Selvom UNMIK's talsmand nu erkender, at der allerede i 2004 var en rapport samt bevismateriale i organsagen i UNMIK's arkiver, afviser han, at UNMIK burde have udleveret den, da serberne første gang bad om rapporten i 2008. For selve undersøgelsen og den omdiskuterede rapport blevet lavet på initiativ af Krigsforbrydertribunalet. Og derfor udleverede man ikke rapporten til Serbien, skriver UNMIK's talsmand Olivier Salgado til Kristeligt Dagblad.

Den sammenhæng fremgik dog ikke af UNMIK's officielle svar til den serbiske anklagemyndighed i juni 2008. Her afviste UNMIK's internationale chefanklager, Annunziata Ciaravolo, at de "på noget tidspunkt" skulle have været "involveret i undersøgelser, der stammer fra disse påstande" om organhandel. Det fremgår af UNMIK's brev til den serbiske anklager, som Kristeligt Dagblad har fået en kopi af.

Men knap et år senere, den 20. marts 2009, udleverede UNMIK alligevel en 25 sider lang rapport om organhandlen til Serbien. Det skete efter nye presseforlydender om sagen. Også den oplysning bekræftede UNMIK i går over for Kristeligt Dagblad. Men talsmanden understreger, at rapporten kun blev udleveret efter tilladelse fra Krigsforbrydertribunalet.

Det var ikke muligt i går at træffe Søren Jessen-Petersen for en kommentar til de nye oplysninger i sagen.

stubbe@k.dk