Prøv avisen

FN: Israel overtræder den internationale folkeret

Også de gamle egyptere begravede deres døde dem materielle ting. Her er det små ornamenter fra en egyptisk grav. Foto: Mikkel Østergaard Denmark

FN opfordrer Israel til at stoppe udvidelsen af bosættelser og trække alle jødiske bosættere hjem

I en ny FN-rapport kritiseres Israel for at overtræde Geneve-konventionen ved at overføre sin egen befolkning til de besatte palæstinensiske områder.

Det er eksperter fra FN's menneskerettighedskommission, der har udarbejdet rapporten, og de opfordrer Israel til at stoppe udvidelsen af bosættelser og trække alle jødiske bosættere fra den besatte Vestbred.

LÆS OGSÅ: Netanyahu lover at frede bosættelser

- I overensstemmelse med artikel 49 i den fjerde Geneve-konvention skal Israel indstille alle bosættelsesaktiviteter uden forhåndsbetingelser og straks iværksætte en proces for tilbagetrækning af alle bosættere fra de besatte palæstinensiske områder, lyder det i rapporten.

I december sendte palæstinenserne et brev til FN, hvor de beskyldte Israel for at planlægge at begå yderligere "krigsforbrydelser" ved at udvide de jødiske bosættelser.

Det skete, efter at palæstinenserne opnåede observatørstatus i FN trods voldsom modstand fra det amerikanske og israelske diplomati.

Israel har etableret omkring 250 bosættelser på Vestbredden siden 1967, og der bor i dag ifølge FN mere end en halv million jødiske bosættere.

Israel har advaret om, at man vil opføre 3000 nye israelske boliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem som en reaktion på, at palæstinenserne har fået observatørstatus i FN.

Israelerne har også afvist at samarbejde med FN's eksperter i udarbejdelsen af rapporten, der blev påbegyndt i marts sidste år.

Formålet var at få undersøgt virkningen af bosættelserne, men Israel kritiserer eksperterne bag rapporten for ikke at fremstå upartiske.

Den israelske regering forsvarer desuden sin bosættelsespolitik med historiske og bibelske forbindelser til Vestbredden.

De uafhængige FN-eksperter har interviewet flere end 50 mennesker, der kom til Jordan i november for at vidne om forholdene i de besatte områder.

- Motivationen bag denne vold og intimidering mod palæstinenserne og deres ejendom er at drive de lokale befolkninger væk fra deres jord og tillade en udvidelse af bosættelserne, konkluderer rapporten.