Prøv avisen

FN kæmper for at redde topmøde mod religionskritik

Sydafrikaneren Navi Pillay vil redde den planlagte antiracismekonference i Geneve i 2009, som en række vestlige lande truer med at boykotte. - Foto: PASCAL LAUENER Denmark

FNs nye højkommissær for menneskerettigheder agter at kæmpe for massiv deltagelse ved omstridt racismekonference, der vil gøre religionskritik forbudt, og som trues af boykot fra vestlige lande

Fra sin første dag på posten som FNs højkommissær for menneskerettigheder har sydafrikaneren Navi Pillay lagt sig i selen for at redde den planlagte antiracismekonference i Geneve i 2009. Konferencen møder i øjeblikket massiv kritik fra en række vestlige lande, der truer med at boykotte den.

Årsagen er, at konferencen har forbud mod religionskritik centralt på dagsordenen, og at blandt andet Iran, Libyen, Pakistan og Egypten sidder i nøglepositioner til at forfatte konferencens udkast til en FN-resolution, der skal gøre kritik af religion til en krænkelse af menneskerettighederne.

Men Navi Pillay maner til ro og vil forsøge at opnå bred tilslutning til konferencens arbejde.

Min instinktive reaktion er, at vi bør få så mange lande som muligt til at deltage, siger Navi Pillay, der siden sin tiltræden i starten af denne uge har henvendt sig til de tvivlende lande for at få dem til at genoverveje deres deltagelse.

Både USA, Israel, Holland, Frankrig, Storbritannien og Australien overvejer at boykotte konferencen, der foregår i regi af FNs Menneskerettighedsråd, der ligger i Geneve. Canada har som det eneste land allerede meldt afbud til konferencen, der allerede er blevet døbt Durban 2, i sin egenskab af opfølgning på konferencen i Durban 2001. USA og Israel forlod Durban-konferencen i 2001 som resultat af en meget hård kritik af begge lande og deltagerlandenes ønske om at sætte lighedstegn mellem racisme og zionisme.

De vestlige lande frygter nu, at næste års konference vil blive brugt af en række muslimske lande til at rette et angreb mod ytringsfriheden i Vesten, og de vil sikre sig, at det ikke sker. Flere af landene er i forvejen kritiske over for FNs Menneskerettighedsråd, blandt andet fordi rådet tidligere har afvist kritik af menneskerettighedskrænkelser, der er betinget af religiøse forhold, som upassende og krænkende for de religioner, der er tale om. FNs Menneskerettighedsråd bliver af de skeptiske lande også kritiseret for ikke at skabe fokus på mere presserende emner som for eksempel folkedrabet i Darfur ved konferencen.

Navi Pillay begyndte imidlertid sit nye job, hvor hun afløser canadieren Louise Arbour, med at rette en skarp kritik mod Iran for henrettelser af mindreårige.

Den israelske ambassadør i FN, Roni Leshno, skal møde Navi Pillay i denne uge for at debattere næste års konference. Han mener ikke umiddelbart, at Israel vil ændre sin holdning til konferencen på baggrund af Pillays opfordring til massiv deltagelse.

Jeg er villig til at lytte til Pillays standpunkt, og jeg vil udtrykke vores bekymringer, siger Roni Leshno til dagbladet Jerusalem Post.

Indtil videre har jeg ingen grund til at mene, at Israel har begået en fejl ved at forholde sig stærkt kritisk til konferencen. Alt tyder på, at konferencen vil blive en gentagelse af Durban-konferencen i 2001. Det er meget uheldigt, og vi beklager det, siger han.

allan@kristeligt-dagblad.dk