FN: Prævention er en menneskeret

I en ny rapport gør FN for første gang i historien familieplanlægning og prævention til en menneskeret. Udmeldingen kan blive kontroversiel, mener lektor i filosofi.

FN offentliggjorde i onsdags en rapport, hvori de for første gang gør frivillig familieplanlægning og prævention til en menneskeret.
FN offentliggjorde i onsdags en rapport, hvori de for første gang gør frivillig familieplanlægning og prævention til en menneskeret.

4,6. Så stor er forskellen på det antal børn en kvinde gennemsnitligt får i Danmark og det afrikanske land Mali. I Mali ligger fertilitetsraten i dag på over 6 børn pr. kvinde, og flere afrikanske lande topper listen over de steder i verden, der fødes flest børn. Det problem har nu fået FNs befolkningsfond, UNFPA, til at melde ud, at FN fremover ser prævention, fødselskontrol og familieplanlægning som en menneskeret:

Familieplanlægning er ikke et privilegium, men en rettighed. Og stadig nægtes for mange kvinder og mænd denne ret, sagde UNFPA´s eksekutivdirektør Babatunde Osotimehin, da rapporten blev fremlagt onsdag i denne uge.

På verdensplan anslår FN, at omkring 222 millioner kvinder i øjeblikket ikke har adgang til hverken prævention eller oplysning om familieplanlægning. Helt basalt venter der derfor verdens stater noget af et arbejde, når FN nu udnævner prævention som en ret, forklarer Sune Lægaard, lektor i Filosofi og Videnskabsteori ved Roskilde Universitet:

En ret betyder ikke kun, at du må gøre noget. Det betyder også, at andre er underlagt en pligt til ikke at hindre dig i at gøre det og også hjælpe dig til at gøre det, forklarer han.

I et u-land som Kenya, hvor den gennemsnitlige familie får fire børn, bad regeringen for nylig landets unge par om at begynde at tage familieplanlægning seriøst, og sigte mod tre børn pr. familie for at forsøge at holde befolkningstilvæksten nede. Men den nye udmelding giver staterne, ikke familierne ansvaret, mener Sune Lægaard, der dog også finder det interessant om den nye ret ses som en positiv eller negativ ret:

Hvis retten til familieplanlægning opfattes som en negativ ret, betyder det, at staten ikke må gå ind og forbyde brug af prævention. Hvis man ser det som en positiv ret, betyder det, at staten skal gøre det muligt for borgere at bruge prævention og stille den til rådighed for dem. Det er en interessant udmelding, som under alle omstændigheder kan gå hen og blive ret kontroversiel. Dels fordi man i nogle lande nu har forbud mod prævention samtidig med at et decideret påbud om, at staten skal betale og sørge for disse ting er ret ambitiøst, mener han.

Christian Borrisholdt Steen, der er medlem af Det Etiske Råd, ser umiddelbart ingen problemer i den nye udmelding:

Så længe staten ikke aktivt skal gå ind og blande sig i, hvilken prævention folk vælger og hvordan man planlægger sin familie, kan jeg kun se, at fri og lige adgang til prævention er godt. Nogle vil nok mene, at p-piller er lig med abort, og at al prævention burde være forbudt. Men jeg tror, vi skal et godt stykke udenfor Danmarks grænser for at finde personer, der er imod at give folk ret til at beskytte sig, siger han.