Prøv avisen

FN revser Israel for Gaza-krig

Palæstinensiske mænd forsøger at skabe sig et overblik over ruinerne af deres tidligere hjem i Gaza. Bygningerne var ofre for det 22 dage lange israelske angreb på Gazastriben i januar i år. - Foto: MOHAMMED ABED Denmark

I en ny rapport kritiserer FN Israel for drab af civile og ønsker en undersøgelse af, om Israel har begået krigsforbrydelser

I januar i år bombede og invaderede israelske styrker Gaza-striben i 22 dage, efter at Hamas i årevis havde bombet israelske byer med raketangreb.

Følgerne i Gaza lød på mere end 1000 dræbte civile palæstinensere og mange tusinde hjemløse.

FN har siden efterforsket den israelske invasion, og ifølge en ny rapport har israelske styrker i seks ud af ni efterforskede tilfælde det fulde ansvar for, at civile er blevet dræbt eller såret. Vel at mærke mens de civile søgte beskyttelse i FN-bygninger. Det reporterer BBC.

Israel forkaster rapporten
I et af de tilfælde, hvor FN giver Israel det fulde ansvar, angreb israelsk militær en FN-drevet skole, hvor civile søgte tilflugt. 40 personer mistede livet.

Fra Israel afviser forsvarsminister Ehud Barak beskyldningerne og kalder rapporten for partisk. Han mener, at israelsk militær gør alt, hvad der er muligt, for at undgå at ramme civile.

Krigsforbrydelser fra begge sider?
FN-rapporten lægger op til at undersøge, om både israelsk militær og militante palæstinensere har begået krigsforbrydelser under konflikten.

FN hæfter sig blandt andet ved Israels brug af bomber med hvidt fosfor. Bomberne kan bruges til at oplyse store områder, men fosforet kan samtidig brænde sig uhjælpeligt fast i menneskers hud.