FN-skoler i Gaza vil ikke undervise i holocaust

Palæstinensiske skolebørn må ikke høre om jødeudryddelserne. 221 FN-skoler i Gaza har mødt så mange protester mod undervisning i holocaust, at den nu opgives

Et tiltag fra FN om at gøre Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser til en obligatorisk del af pensum for 8. klasserne i de 221 FN-drevne skoler i den palæstinensiske landstribe er blevet mødt med så stor modstand, at FN har besluttet at droppe idéen. -
Et tiltag fra FN om at gøre Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser til en obligatorisk del af pensum for 8. klasserne i de 221 FN-drevne skoler i den palæstinensiske landstribe er blevet mødt med så stor modstand, at FN har besluttet at droppe idéen. -. Foto: MOHAMMED ABED Denmark.

I Gaza bruges udtrykket holocaust i flæng om Israels behandling af de halvanden million palæstinensere, der bor i området. Gaza omtales som en ghetto og sammenlignes med de forhold, jøderne levede under i nazisternes koncentrationslejre. Men et tiltag fra FN om at gøre Anden Verdenskrigs jødeforfølgelser til en obligatorisk del af pensum for 8. klasserne i de 221 FN-drevne skoler i den palæstinensiske landstribe er blevet mødt med så stor modstand, at FN har besluttet at droppe idéen.

Cecilie Felicia Stokholm Banke, der er seniorforsker på Dansk Institut For Internationale Studier, og som i øjeblikket gæsteunderviser på Stratford Center for Genocide and Holocaust i Minnesota, mener det er rimeligt at forlange, at holocaust-undervisning skal indgå i FN-skolernes pensum.

– Holocaust er en integreret del af historien om menneskerettigheder. At emnet er blevet droppet i Gaza er udtryk for, at der er blevet taget politiske hensyn i sagen, siger Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Hun ved dog ikke, hvad der præcist har fået FN til at droppe idéen, men afviser ikke at frygt også kan have spillet en rolle for den "politiske pragmatisme".

Den palæstinensiske oprørsbevægelse Hamas, der har magten i Gaza, beskylder idéen for at være et uacceptabelt forsøg på at normalisere forholdet til Israel.

– Vi afviser ethvert forsøg på at bygge broer over den psykologiske afgrund mellem Israel og palæstinenserne, siger Sami abu Zuhri, der er talsmand for Hamas i Gaza.

Hamas anerkender ikke Israels eksistens, og flere af bevægelsens førende ledere er holocaust-benægtere. Men også fra den Fatah-styrede Vestbred er der modstand at finde mod holocaust-undervisning, og undersøgelser foretaget af organisationen Palestinian Media Watch, en israelsk organisation, der oversætter alle palæstinensiske medier og skolebøger, viser, at holocaust-benægtelse og forvrængning af historiske fakta også er meget udbredt på Vestbredden. "Mange Fatah-ledere har benægtet eller marginaliseret holocaust på palæstinensisk tv og i andre medier", skriver Palestinian Media Watch i en pressemeddelelse.

Sagen får nu jødiske organisationer til at beskylde FN for at bøje sig for den udbredte holocaust-benægtelse i Gaza. Simon Wiesenthal Centret i New York, der forsker i holocaust, undrer sig over, at holocaust ikke hidtil har været en del af pensum, og det kræver nu, at USA og Canada standser al pengeoverførsel til FN's flygtningeorgan, UNWRA, indtil sagen er løst.

Foreløbig ser sagen dog ud til at ende med, at Gazas børn ikke bliver undervist i holocaust.

John Ging, chef for UNWRA i Gaza, antyder, at den massive modstand mod holocaust-undervisning i Gaza mest af alt har at gøre med Hamas' forsøg på at blande sig i UNWRA's interne anliggender.

– Ethvert kursus i menneskerettigheder er ufuldendt uden holocaust, men det er uden for vores mandat at skrive undervisningsmateriale om holocaust og det palæstinensiske flygtningeproblem i 1948, siger John Ging.

Han hentyder dermed til det seneste israelske tiltag om at slette al omtale af nakba i de israelske skolebøger. Nakba (katastrofen) er den arabiske betegnelse for fordrivelsen af palæstinenserne, der regnes for at tage sin begyndelse med grundlæggelsen af den israelske stat i 1948, hvor 600.000-800.000 palæstinensere blev fordrevet.

Det er Israels undervisningsminister, Gideon Saar, der har taget emnet nakba ud af de israelske skolebøger. Han siger dog, at det nu er op til den enkelte lærer, om han eller hun vil diskutere den palæstinensiske befolknings lidelser.

Ifølge John Ging har FN's skoler i Gaza nogle af de bedste menneskerettighedskurser i hele regionen.

allan@kristeligt-dagblad.dk