Fødselsraten i Xinjiang falder drastisk

FN og flere organisationer har beskrevet, hvordan en million uighurer og andre muslimske mindretal i den kinesiske provins Xinjiang holdes fanget i interneringslejre. (Arkivfoto)
FN og flere organisationer har beskrevet, hvordan en million uighurer og andre muslimske mindretal i den kinesiske provins Xinjiang holdes fanget i interneringslejre. (Arkivfoto). Foto: Mehmet Guzel/Ritzau Scanpix.

Kinas ageren i den muslimsk dominerede provins Xinjiang kan resultere i, at antallet af fødsler reduceres med op til 4,5 millioner inden for 20 år. Det peger ny forskning på.

Det er en tredjedel af det antal børn, som muslimske kvinder i området ellers forventes at sætte i verden i de næste 20 år.

Forskningen er udført af den tyske forsker og antropolog Adrian Zenz. En uafhængig forsker fra Victims of Communism Memorial Foundation, en nonprofitorganisation med base i Washington.

Amnesty International har også udgivet sin hidtil største undersøgelse af Kinas undertrykkelse af muslimske etniske minoriteter i Xinjiang. Organisationen anklager igen Kina for forbrydelser mod menneskeheden.

I rapporten fremgår det, hvordan kvinder fra muslimske mindretal i det sydlige Xinjiang bliver presset og tvunget til at abortere, bruge prævention og blive steriliserede.

Amnesty har talt med adskillige uighurer, der har været indespærret i kinesiske lejre.

Officielle tal viser, at fødselsraten i Xinjiang i forvejen er faldet med 48,7 procent mellem 2017 og 2019.

I 2019 faldt fødselsraten med 51 procent i Xinjiang-regioner med muslimsk flertal. Til sammenligning var der et fald på 19,7 procent i regioner domineret af etniske kinesere.

Adrian Zenz' forskning kommer efter flere opfordringer fra vestlige lande til at undersøge Kinas handlinger i Xinjiang. USA har kaldt det et folkedrab.

Det benægter den kinesiske regering i kraftige vendinger, skriver Reuters.

Kinas regering har ikke offentliggjort nogen målsætning om at reducere andelen af uighurer og andre muslimske mindretal i Xinjiang.

Zenz estimerer, at Kinas politik kan øge befolkningsandelen af etniske kinesere i det sydlige Xinjiang til omkring 25 procent. Det baserer han på analyser af officielle fødselsrater, demografiske ændringer og etniske forhold.

- Det kan kun opnås, hvis de som hidtil fortsætter med at reducere fødselsraten, siger Adrian Zenz til Reuters.

Kinas udenrigsministerium siger i en erklæring, at "det såkaldte folkedrab i Xinjiang er det rene vrøvl".

Og at fødselsraten i Xinjiang er faldet markant, "afspejler ikke den reelle situation".

Zenz' forskning viser, at den muslimske befolkning i det sydlige Xinjiang vil være på 8,6 til 10,5 millioner i 2040, hvis Kinas undertrykkelse fortsætter.

Under normale omstændigheder ville der i 2040 være omkring 13 millioner mennesker. For nuværende bor der omtrent 9,47 millioner muslimer i det sydlige Xinjiang.

Kinas begrænsning af fødsler blandt muslimske kvinder står ellers i skarp kontrast til den generelle fødselspolitik.

Kina har netop annonceret, at ægtepar nu må få tre børn.

Japan og Australien har senest udtrykt "alvorlig bekymring" over rapporter om krænkelser af menneskerettigheder mod muslimer i Xinjiang.

- Vi opfordrer Kina til at give uafhængige internationale observatører, herunder FN's højkommissær for menneskerettigheder, uhindret adgang til Xinjiang.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de to lande efter et møde mellem landenes forsvars- og udenrigsministre.

/ritzau/