Fødselsraten styrtdykker i Kina og overstiger kun lige antal dødsfald

Med en befolkning, der bliver ældre og ældre, og en fødselsrate, der styrtdykker, står Kina over for en potentiel og truende demografisk krise.

Ritzau Grafik
Ritzau Grafik. Foto: Str/Ritzau Scanpix.

Der bliver født rekordfå kinesere. Så få, at der stort set dør lige så mange, som der bliver født.

I 2021 var fødselsraten den laveste siden 1949, da den kommunistiske stat Folkerepublikken Kina blev dannet, og man begyndte at følge udviklingen i befolkningen.

Det viser nye tal fra Kinas statistikcenter NBS.

Forskellen mellem det årlige antal af fødsler og dødsfald er nu så lille, at eksperter spår, at Kinas befolkningstal på godt 1,4 milliarder har nået sit maksimum i 2021.

Fra nu af falder antallet af kinesere.

Trods store bestræbelser fra den kinesiske regerings side på at øge befolkningstilvæksten og afværge en demografisk krise, vil kinesiske kvinder føde færre og færre børn.

Det siger Wang Feng, professor i Asiens demografi ved California Irvine University.

Han mener ikke, at det kan løses politisk, medmindre regeringen i Beijing tager fat om nogle af de grundliggende årsager til den faldende fødselsrate.

- Uden at tage fat på de dybt rodfæstede årsager, som afskrækker unge kinesere fra at blive gift og få børn, er det sandsynligvis kun begyndelsen på et yderligere fald i fødselsraten, siger han til The Guardian.

Som nogle af årsagerne nævner han ulighed. Der er langt flere unge mænd end unge kvinder. Og så er leveomkostningerne høje.

I 2021 blev der født 10,62 millioner kinesere. Samme år døde 10,14 millioner.

Med den rekordlave fødselsrate udgjorde befolkningsvæksten sidste år kun 0,34 per tusinde indbygger.

Og dermed står Kina over for en truende demografisk krise. Som i mange andre lande, herunder i Europa, står Kina dermed også over for et problem med en stadig ældre befolkning.

Tal fra NBS viser, at 18,9 procent af befolkningen i dag er over 60 år.

Ifølge Zhiwei Zhang, der er cheføkonom hos Pinpoint Asset Management, vil den hurtigt aldrende arbejdsstyrke og rekordlave fødselsrate få konsekvenser for landets økonomiske vækst.

- Den demografiske udfordring er velkendt. Men hastigheden af befolkningens aldring er klart hurtigere end forventet, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

- Det tyder på, at Kinas samlede befolkningstal kan have nået sit maksimum i 2021.

I 1980 blev der i Kina indført en stram etbarnspolitik, der skulle bremse den dengang eksponentielle befolkningsvækst.

Den stramme familiepolitik blev håndhævet frem til 2016, hvor regeringen ophævede politikken ved at tillade kinesiske familier at få to børn.

Sidste år udvidede regeringen så politikken yderligere, så det fremover er tilladt for par at få tre børn.

/ritzau/