Første Verdenskrig: Faldne ved Somme mindes på 100-års-dag

Over 20.000 britiske soldater faldt på en enkelt dag under Slaget ved Somme i Nordfrankrig 1. juli 1916.

Mange steder i Storbritannien blev der fredag klokken 08:30 holdt to minutters stilhed for at mindes de mange faldne under Slaget ved Somme i Frankrig, som begyndte for præcis 100 år siden.

Det var tidligt på dagen 1. juli 1916 under Første Verdenskrig, at allierede styrker indledte kampene ved floden Somme i håb om, at det ville fjerne noget af presset på de franske stillinger ved blodbadet i Verdun.

Men kampene ved Somme blev blot endnu et frygteligt blodbad, som kom til at strække sig over 141 dage.

Over 20.000 britiske soldater blev dræbt alene på slagets første dag, og den 1. juli 1916 blev den blodigste i briternes militære historie. Tusinder blev lemlæstet eller såret.

Frankrig og Storbritannien, som kæmpede side om side ved slaget, holder fredag for første gang en fælles mindeceremoni i Somme i det nordlige Frankrig.

Premierminister David Cameron og præsident François Hollande vil være til stede. Den britiske kongefamilie, der deltog i mindehøjtideligheder torsdag, deltager også i mindeceremonier fredag.

Prins Charles deltager i den største ceremoni i Thiepval fredag. Her ventes 20.000 mennesker at være til stede i Picardie-regionen ved seks forskellige krigsmonumenter.

Britiske og tyske soldater stod i Somme over for hinanden i skyttegrave, som kun var adskilt af måske 100 meters "ingenmandsland". Briterne var ude af stand til at bryde gennem de tyske stillinger.

Det britiske imperium mistede under det mere end fire måneder lange slag over 125.000 mand. En britisk kommission vedligeholder stadig 240 kirkegårde i området, som i stigende grad er blevet centrum for "krigsturisme" blandt efterfølgerne til de mange faldne.

Der var i alt over en million faldne ved den 24 kilometer lange front i Verdun, hvor der blev gravet og bygget netværk af tunneler og labyrinter.

Mellem 1914 og 1918 mistede Tyskland 1,9 millioner soldater, Rusland 1,7 millioner, Frankrig 1,4 millioner, Østrig-Ungarn en million og Storbritannien 760.000 soldater.